Зелените призоваха за разследване за шпионаж в ЕП


Групата на Зелените в Европейския парламент призова за бързо разследване на връзките между членовете на ЕП и чужди сили след ареста в Германия на асистент на евродепутат по подозрение в шпионаж в полза на Пекин, предаде АФП.

"След като "Чайнагейт" се прибави към "Русиягейт", Европейският парламент трябва да ускори разследването", заяви групата и призова "предварителните резултати" да бъдат публикувани преди европейските избори от 6 до 9 юни.

"Тези, които атакуват целостта на нашите демокрации, трябва да бъдат подведени под отговорност", настоя германският евродепутат Тери Райнтке, един от двамата водачи на листата на Зелените за изборите.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер определи ареста на мъж, обвинен в шпиониране на китайски опоненти в Германия и споделяне на информация за Европейския парламент с китайска разузнавателна служба, като "изключително сериозен".

Арестът идва няколко седмици след разкриването на финансирана от Москва мрежа за влияние, насочена към Европейския парламент. Според Белгия членовете на ЕП "са получавали пари", за да предават съобщения от Русия.

"Склонността на европейската крайна десница да предава народите, които твърди, че защитава, и да се поставя в услуга на чужди тирании е една от редките константи в историята", заяви Рафаел Глуксман, евродепутат и водач на листата на френските социалисти в европейските избори.

На срещата на върха на 27-те лидери на ЕС миналата седмица в Брюксел председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили, припомня БГНЕС