​Ген. Атанас Атанасов: Кои са теглили големите кредити, г-н Искров?

Категорично съм против извънредно законодателство за КТБ, с което да се замитат следи и да се избягва от отговорност

През тези 25 г. не съм чул да има банкер, който да е осъден или някой да е върнал пари от фалирала банка, заяви по БТВ ген. Атанас Атанасов, бивш директор на Национална служба "Сигурност" в правителството на Иван Костов. Основният проблем в държавата, каза той, е липсата на оставка на правителството. Този тежък скандал с КТБ е замитане на следи. На въпрос къде водят тези следи, ген. Атанасов поясни, че те се замитат от управляващите. Става въпрос за уреждане на отношения в една от управляващите партии - ДПС, и нейната банка. Кои са теглили големите кредити, този въпрос трябва да се зададе на управителя на БНБ Иван Искров. Това, което се случва, е отклоняване на общественото внимание от обществените въпроси. Ние не знаем какво се случва в управлението на държавата. Този скандал на практика заема общественото пространство. Недопустимо е това, което се случва. Не може да се изнасят данни от одит, направен от националната банка, и на другия ден прокуратурата да ги опровергава. Става дума за милиарди, е възмутен ген. Атанасов

Аз съм гласувал против избора на Иван Искров за втори мандат, заяви политикът от ДСБ и бивш депутат в 40-ото Народно събрание. Тройната коалиция внесе предложение за нов избор на Искров една година преди да му изтече мандатът, точно преди изборите. Така го бетонираха. ГЕРБ тогава каза, че не признава това назначение, после замълчаха, допълни ген. Атанасов.

На въпрос възможно ли е Искров да не знае какво работят подчинените му, ген. Атанасов отговори: "Много добре знае и се опитва да избяга от отговорност. Тези пари са нашите, на данъкоплатците, ние нямаме ли право да знаем какво пише в този одитен доклад, защо не го публикуват. Категорично съм против да се приема каквото и да е извънредно законодателство, с което да се замитат следи и да се избягва от отговорност."

Ген. Атанасов поясни, че всички знаят кой управлява дърлжавата. "Банката на сараите" обслужваше операцията на една от управляващите партии - ДПС. Има две правителства, в окито ДПС не участваше - на Иван Костов и на Филип Димитров. Извън тях ДПС неотменно присъства във властта, допълни той и спомена за все още непроверена информация, че миналата седмица е имало заседание при Ахмед Доган в база Росенец и са прехвърчали искри кой да поеме отговорността в партията за тези скандали.

БНБ е в играта, това е отоговорът на въпроса, поясни ген. Атанасов и добави, че най-лесно е да се размият следите с оставка. Говори се, че Иван Искров ще става депутат от квотата на ДПС. Сигурно, за да получи имунитет. Може би е вид подарък, отблагодаряване.

Той отново оповести позицията на Реформаторския блок от края на миналата седмица - да се потърси подкрепата на Европейската централна банка за решението на въпроса с контрола и одита. Ние като член на ЕС имаме право да поискаме това. Да поискаме и влизане в еврозоната - това са гаранции, че няма да се повторят тези процеси в страната. Нека сметката да я платят тези, които са я направили, категоричен е реформаторът. Влизането на синдик в една банка означава, че ако имате 100 млн. кредит, ще платите 20 млн.! И с това да приключи всичко. Ето това се прави. Да не се върнат едни пари, които са взети. При това с приет закон в НС зад гърба на народното представителство. Накрая - пито-платено, заключи ген. Атанасов.