​Родолюбци осуетиха заговор на хора на БСП и Атака срещу Украинското посолство в София

Службите проспаха провокацията на Москва и родни русофили

Трима бесарабски българи от Украйна и трима българи от София успяха да провалят предварително подготвена и планирана акция на Кремълските пропагандни служби и Петата колона на Русия в България – БСП и Атака. За това разказа пред Faktor.bg бившият политзатворник от времето на Живков Димитрин Вичев, който е бил очевидец на заверата. 

Според него група от 20-30 активисти от Атака и БСП, водени от съветника на БСП Николай Белалов са направили безуспешен опит да проведат незаконен митинг пред украинското посолство в София малко преди 16 часа. Инициативата им не е била съгласувана със Столична общинна, а участниците обяснили, че се организирали "спонтанно". Те извадили плакати и знамена от колите си и като по сценарий се строили, а "акцията" им била отразявана от ТВ "АЛФА", като митинг на недоволните бесарабски българи. На плакатите пишело: "Порошенко - убиец".

"Но реално сред хората на БСП и Атака нямаше нито един бесарабски българин. Това си беше чиста провокация. Но млади бесарабски българи, родени и живели в Украйна, им се противопоставиха и успяха да защитят своята Родина и авторитета на България. Атакувахме ги с мегафон и осветихме намеренията им. София не е Москва, подвиха си опашките и се скриха. Провокацията е организирана така, че "акцията" да бъде отразявана само от руски репортери и ТВ "Алфа", а целта – да се покаже, че в европейска и натовска България има нетърпимост срещу законната власт в Украйна, а българите подкрепят режима на Путин. Успяхме да разберем, че голяма руска телевизия от вчера е търсила телевизионен екип в България да снима "спонтанното събитие" пред украинското посолство днес", разказа още Вичев. 

Според него провокацията поставя и въпроса - къде е спала отново ДАНС и защо полицията е позволила незаконното сборище, което има негативен пропаганден характер срещу България.