​Старостилците в България днес празнуват Коледа

На 7 януари празникът се отбелязва още от руснаци, арменци, македонци и сърби

Монасите от манастира "Благовещение" в кюстендилското село Копиловци празнуват днес Рождество Христово, съобщи игуменът ахиархимандрит Кассиян. 

Братството не признава смяната на календара от 1968 година и посреща празниците по стария църковен календар.

От 10:00 часа започва отслужване на тържествена Света литургия в обителта. В манастира ще има и много гости от цяла България, казаха монасите.

Монасите от манастира "Благовещение" в село Копиловци, вчера посрещнаха Бъдни вечер. Кассиян и хората му са категорични, че няма да се върнат в лоното на Българската православна църква и че не желае помирение с бивши агенти на ДС.

Днес Коледа празнуват всички православни християни, които отбелязват празника по Юлианския календар.

В коледното си обръщение руският патриарх Кирил призова сънародниците си да даряват подаръци под формата на добри дела, особено в днешните времена на финансова криза.

„На този празник е прието да се подаряват подаръци. Нека да принесем в дар на новородения Христос поне едно конкретно добро дело, от което на някой ще му стане по-леко, радостно и светло”, каза патриархът.

Той отбеляза, че в условията на сложната икономическа ситуация е трудно да си помагаме един на друг, но именно подобни обстоятелства разкриват истинския християнски дух.

"Преживяваме нелесни времена. Разбираеми са опасенията и тревогите на хората за техните семейства, близки и за тяхното бъдеще. Но ние знаем, че Бог не лишава от своята милост нашия народ тогава, когато той съхранява вярата си”, подчерта патриархът.

Президентът на Русия Владимир Путин поздрави всички православни християни с Рождество Христово, съобщи ТАСС.

Коледа днес празнуват още нашите съседи от Македония и Сърбия, както и арменците у нас е по света.