Антибългарска партия създава предизборен скандал, обвинява МОН, че фалшифицира историята ни

Русофилът Костадинов рамо до рамо с Корнелия Нинова

Русофилът Костадинов рамо до рамо с Корнелия Нинова

От антибългарската партия „Възраждане” скочиха срещу новите програми на Министерството на образованието, внушавайки на гражданите, че то обучава учители, как да фалшифицират историята ни. Според крайната русофилска партия, свързана с Руското посолство и ретроградни националистически кръгове, целта на тези обучения била Русия да се представи като враг на Българите. Ето какво е написал на личния си блог лидерът русофил на маргиналната формация Костадин Костадинов:

„На 6 и 7 април 2019 г. в София се провежда поредният кръг от обучения на учителите по история, организирани от Министерството на образованието. МОН не за първи път провежда такива семинари за българските учители, но за първи път от почти десетилетие насам държавата плаща всички разходи на командированите специално за целта преподаватели от цялата страна. Причината е прозаична – от началото на тази година министерството провежда изключително агресивна кампания за тотална подмяна на методиката, по която се преподава българската история, като основната цел е да се накарат българските учители да внушават на българските деца, че основният враг на България е Русия, че най-близък и приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г. С мен се свързаха няколко учители, които независимо един от друг ми разказаха напълно подробно какво се е случвало на този семинар. Помолих последният от тях да ми прати и писмо, в което да опише какво се е случило и как са се отнасяли с тях техните „обучители“, пише русофилът.

Той публикува и анонимно писмо на някаква въображаема учителка, която обяснява как протичало манипулативното обучение.

Експерти от МОН, запознати с обучението, са категорични, че в случая става дума за  чудовищна манипулация и клевета срещу образователната ни система. Хората, които водят това обучение са водещи български историци и учени – доц Даниел Вачков, доц. Михаил Груев, проф. Александър Николов, проф. Рая Заимова,   доц. Лъчезар Стоянов, и др. В случая става въпрос за осъвременена методика, с нови акценти и термини, която обхваща периода от праисторията до прехода в България. Новата програма бе утвърдена след дълги обществени дискусии в МОН, но от антибългарската „Възраждане” без да са запознати и компетентни насаждат недоверие към протичащото обучение.

Всъщност Костадин Костадинов прави опит да създаде скандал, който да използва за политически цели предизборно. Според него „инструментът за оцеляването на Отечеството се нарича Възраждане. На 26 май българският народ ще има възможност да вземе този инструмент в ръцете и да започне разправата с враговете си”, заканва се русофилът. 

През последните месеци „Възраждане” се налага като боен отряд на БСП и президента Радев, обслужвайки кремълски интереси и работеща срещу европейския път на българите.