Илияна Йотова: Приказките за шамара на ЕК са измислица

"Няма никаква заплаха от страна на Европейската комисия за нов предупредителен доклад". 

Това заяви пред Faktor.bg евродепутатът Илияна Йотова по повод думите на Слави Бинев днес. Архонтът заяви, че ЕК заплашвала страната ни с нови критики към съдебната система. "Трима души от ЕК заявиха, че ще наблюдават избора на конституционните съдии, както и на новия главен прокурор, но никой не е казвал, че скоро ще бъдат изпратени критики. Става въпрос за доклад, който може да бъде пуснат през есента на 2013 г.", уточни Йотова.

Тя допълни, че изказването от страна на ЕС е напомняне за препоръките, които сме получили преди това. Евродепутатът от БСП коментира "молбата" на премиера Венета Марковска да се оттегли и заплахите му с ЕК. "Това са глупости. Европейската комисия няма да се намеси в петък, както твърди премиерът, по отношение на Марковска. Правителството играе несполучлив театър", категорична е Йотова.

Faktor.bg припомня, че премиерът Бойко Борисов помоли избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, ако има от какво да се срамува и ако ЕК сметне, че изборът й е опорочен.