Историк поиска от прокуратурата разпускане на БСП - наследник е на престъпна партия

Никола Алтънков

Никола Алтънков

Автор на значимото изследване  „История на БКП“, проф. Никола Алтънков, внесе на 26 февруари тази година сигнал в Софийска градска прокуратура. Той настоява за разпускане на БСП като наследник на престъпната партия БКП.

Никола (Николай) Георгиев Алтънков е български политически емигрант в САЩ (1965-1995) г. Лидер на организациите Български национален фронт (в изгнание).

Ето мотивите му:

До Софийската градска прокуратура

СИГНАЛ

от Никола Георгиев Алтънков

Уважаеми градски Прокурор на София,

На 26 април 2000 г. ХХХVIII-то Народно събрание на Република България прие ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН (ЗОКРБП, подпечатан с официалния печат на Народното събрание, обн. ДВ, бр. 37 от 5 Май 2000 г.).

В неговия член 1 се постановява, че Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

Българската комунистическа партия (БКП) е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

В член 2 се констатира, че ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за действията на тази престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

Посочените в член 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.

На 03.04.1990 г. БКП се преименува на Българска социалистическа партия (БСП).

В Устава на БСП, регистрирана по Закона за политическите партии, приет на нейния 49 конгрес на 05.02.2017 г., се казва, че БСП е наследник и продължител на над вековната история на създадената през 1891 г. Българска социалдемократическа партия.

Декларира се, че БСП съхранява и продължава демократичните традиции от историческото си наследство, подчертава се значението на революционните борби на поколения български социалдемократи, комунисти и социалисти за свобода и човешки права и се оценява „по достойнство съграденото в страната по време на социализма през втората половина на миналия век“.

Символите на Българската социалистическа партия са: 1. знаме с аленочервен цвят и надпис с бели букви „БСП“; … 3. червена петолъчка – исторически символ на борбите и на жертвите, дадени от партията. Празник на БСП е 2 август, денят на нейното основаване през 1891 г.

Ноторно е, че създадената на 02.08.1891 г. БСДП (преименувана през 1894 г. на БРСДП) се разцепва през 1903 г. на „тесни“ (т.с.) и „широки“ (ш.с.) социалисти. През 1919 г. като наследник на БРСДП (т.с.), се създава Българската комунистическа партия. Официално това става на 28 май 1919 г. на нейния ХХII конгрес в София, който се обявява за Първи конгрес на БКП (т.с.) и се заявява присъединяването ѝ към Третия Комунистически интернационал (Коминтерн). Така е създадена нов тип организация, основана на методи и принципи, различни от социалдемократическите, възприела курса на перманентна въоръжена борба. Това е линията на Владимир Илич Улянов (Ленин), оглавяваната от него Руска комунистическа партия (болшевики) и Коминтерна. По-късно БКП (т.с.) скъсва изцяло със социалдемокрацията и остава просто Българска комунистическа партия.

Именно това е партията, чийто режим, продължил от 1944 до 1989 г., е обявен със ЗОКРБП за престъпен. Видно от Устава на БСП, тя е наследник на БКП – приема за празник датата на създаването на партията-майка на БКП, изтъква значението на борбите на поколения комунисти, оценява като достойно създаденото у нас по време на социализма през втората половина на миналия век (именно в периода 09.09.1944 – 10.11.1989 г.), парадира с комунистически символи от времето на социализма у нас като аленочервено знаме и червена петолъчка, номерира конгресите си в хронология, започваща от 1891 г., и включваща и периода 1944-1989 г.

На 26 януари тази година в София се проведе Четвъртото заседание на 49-тия конгрес на БСП, Това е последното доказателство за настояването на БСП, че партията ѝ е наследник и горд продължител на БКП от годините 1919-1990.

Всичко това дава основание да се приеме, че като наследник на партия, чийто режим е обявен от ЗОКРБП за престъпен, дейността на БСП противоречи на Преамбюла и на членове 4, 6 и 11, ал. 4 от Конституцията на Република България (КРБ).

Съгласно императивната разпоредба на член 40, ал. 1, т. 2 от ЗПП горното е основание за разпускане на политическа партия.

Дейността на БКП, респективно на наследницата й БСП, се осъжда и от приетата на 25.01.2006 г. от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Резолюция 1481 за международно осъждане на тоталитарните комунистически режими, от Пражката декларация от 03.06.2008 г. за европейската съвест и комунизма, подкрепена на 18.09.2008 г. от Народното събрание на РБ (НС), и от Резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за европейската съвест и тоталитаризма от 25.03.2009 г., по които България е страна. Съгласно член 5, ал. 4 от КРБ международните актове, ратифицирани от НС, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

Уважаеми градски Прокурор,

Съгласно гореизложеното Ви сезирам с този сигнал да упражните правомощието си по член 40, ал. 2 от ЗПП и да подадете иск до Софийския градски съд за разпускане на БСП на основание член 40, ал. 1, т. 2 от ЗПП.

С почит: Никола Алтънков