Издъхна големият родолюбец и патриот Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

Тази нощ ни напусна известният анализатор и родолюбец Алекс Алексив. На 77-годишна възраст той издъхна в софийска клиника, след тежък сърдечен проблем.

Алекс Алексиев е син на известният художник, карикатурист, публицист и издател Райко Алексиев, убит от комунистите още в първите дни след 9-ти септември 1944 г. По-късно Алекс Алексиев имигрира в САЩ, където дълги години работи като анализатор за изследователски център за политически науки "Ранд Корпорейшън". В последните години на Студената война Алексиев бе изпълнителен директор на европейската секция на Радио "Свободна Европа" в Мюнхен. А непосредствено преди падането на Берлинската стена бе специален пратеник на американското правителство в Прибалтийските държави, натоварен със специална мисия.

В първите години след падането на комунизма в България се завърна в родината си и бе съветник на първия демократично избран премиер Филип Димитров.

В САЩ Алексиев бе един от най-добрите познавачи на съветологията и радикалния ислям.

През последните години от живота си прекарваше по-голямата част от времето в България, защото признаваше, че тук се чувства много добре. През юни успя да осъществи една от големите си идеи - организира възпоменателна изложба в Софийска градска галения за творчеството на своя баща - Райко Алексиев. През септември трябваше да излезе от печат и албум-монография за Райко Алексиев, който подготвяше заедно с поета Борис Христов.

Алекс Алексиев беше един от основните автори във Faktor.bg още от първите месеци на неговото стартиране.

Поклон пред светлата ти памет, приятелю!