Коритаров и Найденова в сблъсък за ДПС, Възродителния процес и медийните манипулации

Темата  “Кой говори за предсрочни избори” стана повод за остър диспут между журналистите Диана Найденова и Георги Коритаров, които бяха поканени за коментар в студиото на Нова ТВ.

Двамата словоохотливи колеги още с първите изречения показаха, че споделят различни позиции, когато става дума за ДПС и лидера му Лютви Местан.

Според Найденова изказването на партийния лидер на Движението по Коледа, в което той намекна и за предсрочни парламентарни избори, не е било уместно. Нещо повече – то било в разрез с добрия тон, който би трябвало да дава ръководителят на една етническа партия. 

Съвсем различна теза защити Георги Коритаров, който сряза журналистката, подчертавайки, че “всяко поколение в България носи същата отговорност за Възродителния процес, каквато носи Комунистическата партия, докато не се намерят инструменти за качествена юридическа и морална отговорност“.

Найденова не му остана длъжна, репликирайки го: „Мислех, че трябва да си говорим за коректна журналистика, но очевидно няма да се получи", отбеляза тя и добави: Смятам, че е много сериозна грешка Възродителният процес да се използва по този начин в 21 век. Ако господин Местан иска да мотивира своите хора, да не го прави по избори с 20-30-50 лева, а да ги образова, заяви журналистката.

На свой ред Георги Коритаров обяви Найденова за “догановист” и продължи да защитава лидера на ДПС.

Не съм убеден, че господин Местан иска буквално да възпроизведе образа на предишния лидер – господин Доган. Спомням си интервюто на господин Местан, дадено пред Диана Найденова. Той тогава се обади по телефона и заяви, че думите му са били манипулирани и че иска на следващия ден да бъде излъчено цялото интервю едно 1:1, захапа водещата Коритаров.

След този намек за манипулация, Диана Найденова отговори на удара с удар: „Колега Коритаров, държиш се като пиар на господин Местан. В интервюто имаше десет минути слово на турски език. Опитвам се да кажа, че имаме лидери, които трябва да мотивират избирателите си, а не просто да ги нахъсват, отсече Диана Найденова.