Костов: Когато липсва системен контрол, се стига до трагедията във Варна

​Във Варна проблемът е страшно стар, бил е подценен

Там отдавна е ясно, че системата за канализация и пречистване не работи, каза пред журналисти бившият лидер на ДСБ и ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет Иван Костов, съобщи Дневник.

По думите му трагедията във Варна, при която наводнение след силните валежи предизвика в неделя срещу понеделник смъртта на поне 10 души, е резултат основно на подценяване.

"Не искам да критикувам никого от тези, които мислят, че защитават природата и милеят за всяко дърво, но между природата и човека има една зона, която изисква строго и дисциплинирано регулиране. Това е в наш контрол", каза той.

Той посочи, че навремето е писана стратегия за водите, която обаче е останала подценена. "И не се предприе нищо. И сега то ще се връща или като наводнение, или като недостиг на вода. Когато нещо престане да се управлява добре, то избива в своите две крайности. Това е тъжно, но е нежелание да се реализира стратегия", коментира бившият лидер на ДСБ.

Иван Костов участва днес в конференция на тема "Истината за Украйна", организирана от Лабораторията, заедно с украинския генерал Игор Смешко, съветник на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.