Левичари съдят Чавдар Николов заради карикатура с роми

Само искам да помоля да не възприемате карикатурите ми като оръжие, насочено ту към едни, ту към други, коментира художникът

Левичари съдят Чавдар Николов заради карикатура с предвидените стипендии за ученици от ромски произход. Станислав Додов настоява Комисията за защита от дискриминация да установи нарушение по Чл. 4 от Закона за защита от дискриминация. Той е част от екипа на онлайн списанието „dВерсия“ - „платформа за независима лява публицистика“, което застава зад позицията му. Карикатурата е публикувана в сайта "Терминал 3", където Чавдар Николов поддържа всекидневна рубрика откакто бе прекратен договорът му с медийната група на Нова телевизия заради скандала с карикатурата с Бойко Борисов, Динко и т.нар. свински опашки. 

Чавдар Николов обясни в профила си, че конкретният повод за тази катикатура е „неубедителната позиция на министър Кунева за стипендиите за деца от ромски произход, само защото поредна организация се е загрижила за стимулиране на тяхната интеграция“. "Само искам да помоля да не възприемате карикатурите ми като оръжие, насочено ту към едни, ту към други. Никак не съм свръхчовек, за да водя войни на десетки фронтове. А и карикатурата в Европа отдавна вече не е оръжие, тя е начин да предизвикваме обществото към размисъл, начин хаплив, много често заядлив, а понякога дори и смешен. Остава оръжие доста по на юг и още по на изток“, категоричен е той.

Според Николов, да се обърнеш към Комисията за защита от дискриминация заради карикатура е особен прецедент. „Тогава всички политици от централен, ляв или десен спектър биха могли да се жалват пред различни правозащитни, български и международни организации от моето "елитистично задоволство" да ги рисувам "мърляви, глупави и мързеливи", казва художникът.