Миков: Оценяват се щетите в Чупрене и Ружинци

Държавните служители ще работят събота и неделя, каза още той

В общините Чупрене и Ружинци в момента се извършва оценка на щетите от наводненията, за да бъдат финансово подпомогнати тези около 350 домакинства, които са пострадали. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков пред журналисти във Видин преди среща с учители и ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици в града, съобщават от парламента. По думите му държавните служители имат съзнанието да работят в събота и в неделя, за да може хората да усетят, че държавата присъства, когато има трудни и тежки ситуации за тях.

Припомняме, еднократно финансово подпомагане в размер до 325 лв. ще бъде отпуснато на хората и домакинствата, които пострадаха от наводненията през последните дни у нас.

Михаил Миков информира, че днес сутринта на място - в бедстващите села, са пристигнали заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова, заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Янита Манолова и заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Николай Николов. Вече е започнало назначаването на хора по програми за временна заетост, които ще се включат в отстраняването на щетите, разчистването на речните корита и оказването на помощ на засегнатите от бедствието, допълни парламентарният шеф.

В продължение на три дни Михаил Миков посети пострадалите от пороя села. В четвъртък вечерта той участва и в заседанието на Областния кризисен щаб на Видин за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Той е призовал всички служби, които имат някаква ангажираност, да отидат на терена, защото има проблеми с пътищата, електричеството, качеството на водата.

„Това е изпитание за държавата и всички трябва да се включим. Кметовете ще осигурят в общините помещения за представителите на службите и ако трябва, ще се премине в режим на дежурства", е заявил още Михаил Миков пред членовете на щаба.