Отбелязаха 60-годишнината на паметника Альоша с гневна реч на руския посланик и сепаратистки знамена

На антибългарското сборище бяха и действащи политици, които дори се снимаха с флаговете на самообявилата се Донецка република

Десетки знамена на сепариатистите в Източна Украйна от самообявилата се Донецка народна република бяха развети на върха на Бунарджика днес, по време на честването на 60-годишнината от откриването на паметника Альоша. Флаговете, разгневили в края на лятото украинския посланик у нас, не направиха впечатление на никого от важните гости, качили се на тепето за русофилското тържество, пише "Под тепето". 

Знамената на Донецка народна република се развяваха от членовете на движение "Петко войвода", водено от председателя му Иван Иванов. Той и съмишлениците му, накичени с руски и съветски символи , а някои от тях с лика на Путин, позираха гордо и в бойни пози около паметника на Альоша. Същите тези българофоби се изявяваха и по време на тържествата на Шипк, където развяваха знамена на сепарастичната Донецка република. Тогава украинското посолство у нас излезе с протестна нота и поиска да се разследва инцидента. Но и до днес не е ясно какво свършиха ДАНС и прокуратурата. 

Около знамената на определената от украинския посланик Микола Балтажи като „терористична и престъпна” Донецка република се въртяха действащи политици, военни и духовници от пловдивската митрополия. Областният лидер на БСП Георги Гергов дори позира за снимка с рокерите русофили "Нощни вълци",  а до тях се вееше сепаратисткото знаме. На събитието бяха раздавани и листовки с реклама на документалния филм „Донбаска пролет”, както и малки знаменца на самообявилата се Донецка република.  

За честването в Пловдив днес дойде руският посланик у нас Анатолий Макаров. Той остро осъди последната атака срещу Альоша и призова виновните за нея да бъдат подведени под отговорност, а случилото се да не бъде допускано отново. Изразявам дълбокото си възмущение от поредния акт на оскверняване на Альоша. Такива действия са символ на безпаметност и непознаване на историята. Този акт не буди у мен нищо друго освен възмущение, подчерта Макаров. Той заяви, че монументът, който се извисява над главите на всички, е специален. Надявам се смутните 90-те години, когато някои искаха да съборят паметника, са отминали. Това щеше да е престъпен акт, подчерта руският посланик.

Преди речта на първия руски дипломат дядо Николай Пловдивски отслужи молебен на върха на Бунарджика, а след нея бяха поднесени венци и цветя на паметника на Альоша. Там бяха забелязани и множество млади мъже с голи глави, военни униформи и дори радиостанции, които обявиха че са от войнски съюз „Васил Левски”, пише още пловдивското издание.

Днешното честване на Бунарджика, на което присъстваха и местният лидер на БСП, и първият дипломат на Русия редом до хора, които веят сепаратистки знамена, може да се възприеме като провокация към българската държавност, когато Русия все повече се очертава като реален противник на България.