Ромски комисар: Спрямо циганите трябва да се приложи германската практика

Без труд и образование - никакви социални привилегии и права, смята Илия Петров, комисар за България по ромските въпроси към Международната ромска организация

"Не толерирайте ромите, моля ви, ако искате напрежението между тях и българите да бъде овладяно и да не придобие характера на сблъсък с непредвидими последици!" Това заяви в Ловеч Илия Петров, комисар за България по ромските въпроси към Международната ромска организация (International Romani Union) и министър по преодоляването на последствията от Холокоста в Световното ромско правителство, цитиран от "Труд".

Според него, в България спрямо ромите трябва да бъде приложена германската практика: Без труд и образование - никакви социални привилегии и права.

"Равнопоставеност пред закона за всички граждани на републиката ни без разлика на етнос е второто правило, което трябва задължително да заработи у нас. Не може да обитаваш къща без акт на собственост и адресна регистрация, както и да живееш в една държава, без да плащаш данъци и осигуровки, което е честа практика сред българските цигани", каза още Илия Петров.

Според него, в момента в България политически кръгове се опитват да провокират етнически сблъсъци с едната цел управляващото мнозинство да бъде отстранено от властта.

"Недопустимо е циганите да бъдат използвани за решаването на политически и партийни междуособици. Това не бива да бъде допускано от българските политици", заяви още Илия Петров.