Руските спец служби шетали и слухтяли в „Маринела” по време на Европредседателството?

България е предупреждавана от партньори за хибридната война на Кремъл

Най-вероятно гостите на българското Европредседателство, настанени в столичния хотел „Маринела” са били обект на подслушване и разработка от страна на руските специални служби. Тази версия изложи пред Faktor.bg бивш шеф от контраразузнаването, пожелал анонимност. Според него изводът е очевиден, защото именно Русия демонстрираше най-голям интерес към дискредитиране на България по време на Европредседателството. Партньорски служби пък преди старта на Европредседателството са предупреждавали нашите, че страната ни е потенциален обект на хибридната война, провеждана от Кремъл. Русия притежава ресурса да осъществи подобна подривна операция, а и резидентурата им за целите Балкани се контролира от София, допълва коментара си бившият разузнавач. Според неговия анализ, ако собствениците на „Маринела” – Ветко и Маринела Арабаджиеви не са имали информация, че хотелът им се използва за шпионска дейност, то със сигурност висш мениджър на фирмата им е бил наясно със случващото се. Не е за подценяване и фактът, че богаташкото семейство, което сега е обект на издирване от Интерпол винаги е гравитирало към кръгове на БСП, русофили, а съпричастността на Ветко към ДС е публична. Бившият Японски хотел пък от край време е едно от любимите места за срещи на руската резидентура, твърдят наши разузнавачи. По комунистическо време там отсядаха дори и топ терористи като Ахмед Агджа и Карлос Чакала.

Големият проблем сега е каква информация са придобили от чуждата шпионска служба и дали вече тя не се използва за дискредитиране и шантаж на европейски чиновници, които са били гости на хотела.

Скандалната версия за подслушване на гостите на българското европредседателство бе лансирана тази сутрин по bТВ от разследващия журналист Григор Лилов. Ако тя се потвърди, ще хвърли тежка сянка върху страната, но и върху родното контраразузнаване, което не е успяло да обезпечи сигурността на Европредседателството.

Само преди година в Македония гръмна шпионски скандал, след като спец службите им разкриха, че държавни институции и лидери са били обект на подслушване от руските служби, а цялата координация се е осъществявала от София. В България информацията не бе потвърдена, но по-ксно се оказахме едни от малкото членове на ЕС и НАТО, които отказаха да изгонят руски шпиони, заради случая „Скрипал”.