След 66 години жертвите на лагера в Белене още чакат мемориала си

Свещеник Паоло Кортези прави предложи проект за паметник през 2019 г.

Днес се навършват точно 66 години от създаването на най-големия концлагер за политически противници на комунистическия режим в България. Годишнината не се отбелязва по никакъв начин от медиите в България, а темата за комунистическите лагери, като част от репресивната машина на БКП, не е застъпена сериозно в образователната система и мнозинството от младите хора не знаят нищо за тях, припомня сайтът desebg.com на журналиста Христо Христов. 

Поверителното решение на комунистическото правителство от 27 април 1949 г., с което е създаден концлагерът Белене. На 27-и април 1949 г. с поверително решение на Министерския съвет, оглавяван от Васил Коларов, комунистическото правителство дава указание на МВР да организира на остров Персин край тогавашното село Белене трудововъзпитателно общежитие (ТВО). С това е поставено началото на най-големия лагер за политически опасни за комунистическата власт лица, създаден от БКП. Той функционира до лятото на 1959 г., като през него минават над 10 000 души. В голямата си част това са представители на политическата опозиция, оцелели при терора в първите месеци след 9 септември, офицери, индустриалци, селяни, противопоставили се на насилствената колективизация, представители на интелигенцията. По време на чистките срещу враговете с „партиен билет” при Вълчо Червенков в Белене са въдворени и членове на комунистическата партия.

По описания на бивши лагеристи въдворените в Белене са живели в изключително тежки условия. Спали са в бараки на нарове, давана им е мизерна храна, а в същото време са извършвали тежка физическа работа – изкопи, пренасяне на наземна маса, изграждане на диги и др. 

Журналистът Даниела Горчева пък припомни идеята на енорийският свещеник Паоло Кортези от миналата година в Белене да се учреди обществен комитет за създаването на фондация, която да работи през следващите 5 години за изграждането на мемориал на Белене, който да бъде открит през 2019 г., когато ще се навършат 70 години от създаването на концлагера.