Социалистите във Видин искат главата на Миков

Червените другари на лидерът на социалистите се обявяват против диктатурата в партията

Съвсем неочаквано социалистите от родния град на председателя на БСП Михаил Миков поискаха оставката на своя лидер. Решението на БСП-Видин е взето в понеделник на заседание на Общинския съвет на БСП в дунавския град, пише "Труд". 

Новината обяви председателят на видинската партийна организация Пламен Трифонов, който заедно със свои съпартийци свикаха пресконференция, издигайки плакати: "Миков, подай оставка" и "Не на диктатурата в БСП". Огромен плакат с искане за оставка бе разпънат и на сградата на левицата в града, намираща се на централния площад "Бдинци".

От БСП-Видин обвиниха Миков, че е виновникът за опитите за разцепване на партията във Видин, а взетото решение на НС на БСП да не се съобрази с решенията на видинската конференция и спусне своя кандидатура за кмет са "неуставни, незаконни и неморални", заяви Пламен Трифонов.

Той припомни, че видинската партийна организация, която е най-голямата във Видинско и наброява над 1200 членове, е спазила устава на партията и законно с мнозинство конференцията е подкрепила кандидатурата за нов мандат на сегашния кмет Герго Гергов, издигнат от граждански инициативен комитет.

"20 години дундуркахме Михаил Миков и го избирахме за народен представител, а той не направи нищо за община Видин. Направихме го пожизнен сенатор, а той не заби и един пирон", заяви Трифонов и поясни, че в над 120-годишната си история в БСП никога не е имало такъв прецедент в лицето на Миков, който да потъпква мнението на дългогодишни социалисти и налага диктатура.

"Това е най-лошият сценарий - разцепване на БСП. И то само, защото мразиш Пламен Трифонов и не ти свири по свирката Герго Гергов", заяви още Трифонов. Той обясни, че социалисти от цялата страната са възмутени и разгневени от поведението на Михаил Миков и подобни скандали, освен във Видин, тресат и други градове в страната.

На своето заседание Общинският съвет на БСП е взел и решение, с което изключва от партията четирима свои членове - депутата Филип Попов, Кръстьо Спасов, Димитър Тодоров и Димитър Велков. По думите на видинските социалисти, именно те били изпълнители на поръчката на Миков за разцепване на видинската партийна организация.

"Писахме писма на другаря Миков, молехме го да се срещнем, да разговаряме, да се разграничи от действията на тази група бежанци. Отговор така и не получихме", каза още Трифонов. Той допълни, че за незаконното, по думите му, решение на НС на БСП за спускане на парашутист за кандидат-кмет, видинската организация ще си търси правата в общопартийната контролна комисия и българския съд.

"Такова чудо не сме виждали - лидер на партията да не съобрази с мнението на мнозинството. Михаил Миков не ни смята за нищо", вузмутено обяви пред медиите дългогодишният член на БСП и кмет на село Рупци Славчо Минков.

От БСП-Видин заявиха, че на изборите ще работят за кандидатурата за Герго Гергов, листата и кметовете си по места, утвърдени от конференцията.

Пълномощно за регистрация на изборите местната партийна организация и нейният лидер обаче така и не получиха. Междувременно в понеделник група социалисти, упълномощени от НС на БСП, регистрираха БСП в ОИК-Видин за кмет на община, кметове на кметства и общински съветници. В събота с решение на НС за кандидат-кмет на Видин бе определен инж. Людмил Димитров.