​Българи в Украйна: Преследват ни, искаме българско гражданство

Ситуацията е непоносима, тъй като новата власт в Украйна не признава малцинствата. Това каза бесарабската българка Елена Петкова от Одеса по ТВ7.

Тя е една от над 300 хил. българи, които живеят в страната.

"Искам българско гражданство заради преследване по национални признаци на рускоезичното население. Ставаме свидетели на мародерства и убийства. Ако това правителство остане, нищо добро не може да се случи. Искам да се обърна към българското Министерство на външните работи (МВнР) с молба да разгледат молбата ни за българско гражданство", каза Петкова.

Въпреки че българската общност в Украйна е в пъти по-голяма, хората избягват да искат българско гражданство, защото в Украйна двойното гражданство е забранено, коментира в студиото историкът проф. Божидар Димитров.

Той е категоричен, че ще има бежанска вълна от Украйна, но не защото ще има война в Украйна. Бежанската вълна ще е поради икономическата катастрофа, която вече е сполетяла страната, подчерта професорът.

Позовавайки се на официалното преброяване от 2001 г. историкът припомни, че в Украйна като българи са се записали над 340 хил. души. Голяма част от българите обаче не са регистрирани и това се дължи на факта, че през Втората световна война България е била съюзник на хитлеристка Германия и българите от Крим са били изселени тотално.

Сега ще си проличи дали сме народ или мърша - дали ще посрещнем хората, които се очакват с добро или както в Харманли - враждебно. Не трябва да се настаняват в лагери. Имаме огромни военни градчета, в които могат да се настаняват бежанци. Има евтини семейни хотели по морето, които 10 месеца стоят празни. Ами ще плаща държавата, защото това са българи", каза още Божидар Димитров.

Той е категоричен, че трябва да се облекчи режимът за издаване на гражданство на доказани българи.