​Ескалиращата руска „информационна война“ взе на прицел борец срещу троловете

Джесика Aрo е поставена под постоянен тормоз, шантажи, предупредителни изстрели

Разследване на журналистката Джесика Аро за руските тролове разбуни кошера на стършелите. Това пише в своя статия Ник Милер, публикувана в изданието The Sudney Morning Herald.

Джесика Aрo е разследващ журналист във финландската Broadcasting Company YLE. През целия си живот тя е била силно впечатлена от Русия. За страната на Путин тя казва - "това е любимата ми тема, наистина. Намирам руското общество за интересно, завладяващо, но също така и малко страшно".

Днешната „руска действителност“ наистина се оказва доста различна, непредсказуема и страшна. Съвсем скоро, след като Аро погва руските тролове, те не просто се размърдват, а стават заплашителни. Започват анонимни обаждания по телефона, в които думите са заместени от изстрели. Валят заплашителни постове, със злобни закачки и смразяващи компромати, отбелязва Милер.

В един от първите си разговори Аро се сблъсква с 

бруталната арогантност на неизвестен,

който не говори по мобилния, а просто я заплашва с изстрели от пистолет.

Всички тези ужасни неща, които ми казват по мобилния, ме карат понякога да изпитвам страх, да се чувствам застрашена. Те ме дебнат през цялото време. Те следят всяка моя стъпка, всичко, което правя в обществените медии, споделя журналистката.

По нейните думи номерът, от който и се обадил непознатият, бил украински. В слушалката нищо не се чувало, освен странни шумове. Когато се опитала да попита на руски кой е на телефона, вместо отговор чула просто изстрел.

Без колебание обаче тя продължава да се рови из лабиринтите на руската пропаганда, а отсреща 

агресията става все по-голяма

Миналата пролет получих писмо, с подател уж от моя баща, а той е починал преди 20 години. В него ме предупреждава, че постоянно ме наблюдава, а аз зная, че него всъщност го няма, разказва друга история Аро.

Друг пък анонимният й посветил песен, в която я усмивал като агента "Джеймс Бонд", който обаче бил пристрастен към дрогата. Имало дори и музикално видео, в което Аро е актриса в трико и перука. „Би било смешно, ако не беше пълно с жлъч и злоба“, споделя журналистката.

Само преди няколко седмици неизвестен пуснал пост в интернет, в който уличавал Аро в пристрастеност към амфетамините и даже нещо повече – забъркал името й с разпространение и търговия с наркотици.

Личните атаки срещу Джесика Аро не са нищо ново, казва Ник Милер. Но според служители в европейските институции, запознати и с други подобни истории, нейният случай е по-особен. Те считат, че атаките към Аро имат отношение към ескалиращата руска „информационна война“ срещу Запада, и една много добре обмислена и обезпечена операция, която вече дава успешни резултати - анексирането на Крим.

Превод:Faktor.bg