​И без водка със сельодка - Южна Корея издуха икономиката на Русия

170 пъти по-малката по територия азиатска държава, произвежда по-голям брутен вътрешен продукт от империята на Путин

Георги Георгиев

Южна Корея е държава с територия от 100 000 кв. км. По-малка е от България.

Южна Корея не разполага с нефт, газ, злато, диаманти, за разлика от Русия. Но през 2015 г. Южна Корея изпревари Руската федерация по брутен вътрешен продукт (БВП).

Брутният вътрешен продукт на Русия през 2016 г. даже спадна още и ще бъде около 1,1 трилиона долара, а графиката ще изглежда още по-трагична за русофилите, след като правителствата предоставят данните на Световната банка.

На какво се дължи тази огромна разлика?

На какво се дължи фактът, че държава, която е

170 пъти по-малка по територия

и с около 3 пъти по-малко население произвежда повече от Русия?

Отговорът е прост. Като водка със сельодка. 

Цената на петрола и газа падна драстично, а 70 % от БВП на Русия се формира от тях.

Общо 95% от от БВП се формира от суровини и само 5% от останалите отрасли, вкл. оръжейна промишленост.

Русия е суровинна империя, която паразитира върху земите и ресурсите на десетки народи и племена, завладени с насилие и терор.

Тя не може да изгради ефективни механизми, с които да стимулира икономика и производство, защото е затънала в корупция и насилие до керемидите.

С две думи – кацапи, които не могат да произведат и предложат нищо конвертируемо, освен онова, което могат да изринат от земята. В повечето от случаите – с технологичната помощ на западни компании.

Русия все още внася 50% от необходимите й продукти за изхранване и 90% от лекарствата.

По времето на Путин фалираха и двата най-големи автомобилни завода. Първо грозно фалира заводът на Москвич в Москва, който днес тъне в руини. След него фалира и Автоваз. За да може да го продаде на концерна Рено-Нисан, Путин уволни 22 000 работника. Още 20 000 работника уволниха и новите собственици.

Тази година Путин

продаде на „прогнилия” Запад

дяловете на Русия в най-голямата диамантена мина в Русия "Алроса", за да попълни дупките в бюджета, а след нея продаде и най-голямата компания „Роснефт”.

Но една от най-важните причини за тази огромна разлика между двете държави е огромната корупция в Русия. Размерът на кражбите е чудовищен, а рушветите при обществените поръчки достигат до 90% от стойността на цялата поръчка. За пример може да сравните стойността на километър газопровод във Финландия – 2 милиона евро на километър и същия газопровод в същата тайга, но в Русия -10 милиона евро на километър. Един от най-бруталните примери за разхищение е построяването на магистралата за олимпиадата в Сочи. 48 км. за 8 милиарда долара. 166 000 000 долара на километър. Можеха да я покрият със злато. Не се учудвайте защо един цигулар, приятел на Путин, осъмва с 2 милиарда долара офшорни сметки и то само след разкрития на една от канторите, обслужваща препирането на парите.

Ето в тази кочина искат да ни натикат русофилите.

А ние се сещаме защо

Защото са подобни на много от руснаците, потомци на крепостни, преминали от крепостничеството във феодалния социализъм и осъмнали в брутален псевдокапитализъм, заложен от господарите в Кремъл. Но те просто не са способни да оцеляват в нормална пазарна и демократична среда. Те не знаят какво да произвеждат, как да го произвеждат и най-лошото – как да го съхранят и превърнат в традиция.

Не са малко и руснаците, които могат и искат да работят, да произвеждат. Но дори и пред тях са издигнати непреодолими прегради на бюрокрация и корупция, а много често бизнесът им бива брутално отнет. Липсват ясни правила, липсва правосъдие и законност. Липсват гаранции за развитие на нормална икономическа и социална среда.

Няма смисъл да изнасям брутални данни за руското общество, за броя на алкохолиците, за това, че броят на болните от СПИН вече мина 1 милион и се увеличава с близо 100 000 годишно. Последните данни са до 2014 г. след което със закон забраниха публикуването на нова информация.

Няма смисъл да си обясняваме и защо вече над 10 милиона руснаци избягаха от Русия, за да търсят нормален дом и бъдеще за своите деца, и достойно заплащане за своя труд и знания.

Няма смисъл и да се питаме защо една малка държава като Южна Корея вече има по-голям БВП от Русия. Само трябва да си отговорим на въпроса: Сещате ли се за нещо, което да не се произвежда в тази страна?! От огромните танкери и нефтени платформи, през автомобили и всякаква бяла и черна техника, до микрочипове и свръхтехнологии, както и селско стопанство

Пазарната цена само на една компания като Самсунг е равна на половината БВП на цяла Русия.

Да не говорим за дисциплина, традиции, законност. За уважение и мотивация.

Два свята, единият е излишен.

Но към излишния ни тикат точно онези, които не могат, не умеят, не знаят и винаги ще разчитат на подаянията на господарите и на възможността да крадат и вегетират като паразити.

Докато не самоубият и не

самоизядат собствения си свят

Вижте ТУК линка към данните на Световната банка, предоставени от правителствата на двете държави.