Джеймс Пардю: Доналд Тръмп помага на Владимир Путин, но скоро си отива

Въпреки това Европа все още е в американския ъгъл на ринга

"Трябва да кажа, че според мен администрацията на Тръмп вече изпуска пара и че вече, макар и малко, може да се види краят на всичко това. Или на изборите през 2020-а, или по-скоро - чрез парламентарни процедури в Конгреса. И се надявам европейците да имат търпение и да разбират, че огромното мнозинство от американците вярват, че трябва да са свързани с европейските демокрации". Това заяви в интервю за "Събота 150" на БНР бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю, който в последствие - до 2008 година, беше и заместник-помощник генерален секретар на НАТО, коментира състоянието на трансатлантическите отношения 70 години след създаването на алианса.

Той коментира 

изострянето на отношенията между НАТО и Русия

след анонсираното от президента на САЩ Доналд Тръмп оттегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Тръмп даде на Москва срок до 2 февруари да унищожи арсенала си - три дивизиона, от системи с крилати ракети "Новатор" 9М729, способни да носят ядрени бойни глави. В същото време "Ню Йорк таймс" написа, че Тръмп многократно е заявявал в тесен съветнически кръг, че има намерение да изтегли САЩ от НАТО.

"Русия предприе някои агресивни действия, нарушавайки едностранно този договор, както и в Украйна. Оказват натиск в Балтийските държави и на други места. Затова Съединените щати трябва да реагират. Не съм ядрен стратег и не съм сигурен дали има по-добра алтернатива от заплаха от изтегляне от договора. Но определяно  трябва да се отговори на промените в политиката на Русия. Надявам се да се работи заедно с европейските ни съюзници, защото те несъмнено са засегнати от проблема.

С враждебното си отношение към европейските съюзници на Съединените щати Тръмп помага на Путин. Въпреки това Европа все още е в американския ъгъл на ринга.

Но май Турция вече не е

А тя е много важна членка на НАТО", каза Пардю..

Поведението на Доналд Тръмп спрямо Русия и отношенията му с Владимир Путин са изумителни. Никой не може да ги разбере напълно, въпреки че са обект на разследване. Смущаващо е за хора като мен - много специалисти по международни отношения и сигурност, които наблюдаваме Русия от години и нямаме никакви илюзии кои са ни приятелите и съюзниците. Русия е наш стратегически противник. И Путин дава ясно да се разбере, че това е така. Затова не знам защо Тръмп се държи като негов приятел, но го прав

"Администрацията на Тръмп наистина обтегна отношенията ни, но по-добре да оставим това настрана. Северноатлантическият съюз днес е по-важен от всякога, особено за Съединените щати. Защото светът е много по-сложен. Съединените щати имат и други, дори важни съюзници, но нищо не е по-важно за сигурността ни от нашите отношения с демократичните държави в Европа. И това е символизирано по най-добрия начин от членството в НАТО, каза Пардю.

Той отбеляза, че в НАТО не за първи път има различия.

"Имали сме разногласия и преди. Имаме и сега заради президент, който понякога се изявява странно. Но мисля, че американците, сериозните специалисти по външна политика и национална сигурност в Съединените щати разбират напълно колко е важна НАТО за нашата сигурност и колко е важно големите демокрации - Европа, Канада и Съединените щати, да работят заедно общите си интереси."

"Аз съм бивш американски дипломат и офицер от армията. Затова ми е много неудобно да съм критичен към американския президент пред неамериканска аудитория. Но трябва да съм. Защото, както несъмнено знаете като българин, винаги много прямо съм изразявал това, в което вярвам. А в случая вярвам, че този президент нанесе огромна вреда на важните ни международни отношения. В Съединените щати също се изказах много остро срещу това, което той прави. Съобщено беше, че е казвал в тесен кръг нещо за изтегляне от НАТО и аз публикувах в едно американско издание призив Конгресът да вземе мерки, за да предотврати такова нещо. Той често пресилва нещата. Смята, по някакъв начин, че може да окаже натиск на други правителства да направят каквото той иска. В случая - да плащат повече. Но погрешното му отношение спрямо НАТО и обидното държане към европейските съюзници е обидно и за толкова много американци, включително за мен. Защото е контрапродуктивно."

Джеймс Пардю не смята за възможно Тръмп да изтегли Съединените щати от НАТО. Така би предизвикал незабавно огромен пожар. Защото това би било заплаха за националната сигурност на САЩ.

Джеймс Пардю коментира и приемането на Преспанското споразумение.

"Аз съм в пълен възторг. Много съм доволен от резултата от гласуването в гръцкия парламент, който беше последната крачка към решаването на този спор за името. Това беше много тежък за решаване проблем от тези две страни. Но сега се отварят вратите пред Северна Македония за членство в НАТО и в последствие за Европейския съюз. Това е голямо постижение, което накрая консолидира новите страни на Балканите с демокрациите в Централна Европа и в Северноатлантическия съюз. Чудесно постижение!

Искам специално да похваля двамата лидери. Изискваше се огромни лидерски способности и смелост от премиера Ципрас и премиера Заев да сключат това споразумение. Изненадващото е, че върху тях имаше определен натиск да го направят, но не като намесите на международната общност в миналото в конфликтите в региона. Затова тези двама лидери заслужават огромно уважение за това, което постигнаха. Аз много се радвам и за България. Защото Заев се обърна към Гърция да решат спора за името, но и България и Македония успяха да подобрят и отношенията помежду си."