Изгониха руска делегация от Световната конференция на съдилищата

Не можем да допуснем хора, които потъпкват върховенството на закона, казва литовския съдия Дейнус Жалимус

Ръководителят на Конституционния съд на Русия Валери Зоркин, който подписва решението да бъде призната на, не е била допусната до 4-тия конгрес на Световната конференция на конституционните съдилища в Литва. Това написа на страницата си в Facebook депутатът от партията на Петро Порошенко Ирина Фриз, като отбелязва, че това е първият случай в историята на Конгреса, пише blitz.uk.

Според нея, лайтмотивът на конференцията, на която бе отделено значително внимание на Украйна и която "осъди грубо нарушаване на териториалната цялост на страната от руските окупатори", е върховенството на закона и конституционните права в съвременния свят.

По думите на Фриз шефът на Конституционния съд на Литва - Дейнус Жалимус е заявил, че "в света няма друг такъв пример, в който съдебната власт да е толкова дискредитирана, каквото по същество е анексията на Крим - това е агресия и престъпление. Такъв прецедент няма в нито една друга страна, където съдът се използва за извършването на подобно престъпление. "

"Ние не можем да приемен и никога няма да поканим онези, които потъпкват върховенството на закона и чиито решения са съдбовни за бъдещето на хиляди хора. Трябва да се застъпим за всички онези, които се борят за своята свобода, човешки права и демокрация", цитира френският президент Жалимус.