Решетников скандализира Беларус: Що за държава е това?

Била създадена с постановление на ЦК на Комунистическата партия през 1926, твърди бившият разузнавач

Добре известният и у нас директор на на Руския институт за стратетически изследвания Леонид Решетников предизвика нов скандал - този път с Беларус. В социалните мрежи се появи видео, в което Решетников отбелязва, че белоруският език е създаден през 1926 г. с постановление на Централния комитет на комунистическата партия и в момента този език е на 90 години.

"Що за държава е Беларус? Какво правим? Защо изкривяваме историята? Пренаписваме хилядолетна история", казал Решетников, съобщава Газета.ru.

По този повод Външното министерство на Беларус е извикало посланика на Русия в Минск Вадим Гусев и е направило официален протест. Белоруската страна се е почувствала оскърбена от думите на Решетников.

Ген. Решетников е бивш служител на външното разузнаване на Русия. В момента е директор на руския Институт за аналитични изследвания, който обслужва президентството и външното министерство. Назначен е с указ на президента Владимир Путин. Преди 2 месеца Путин подписа указ, с който го освобождава от длъжност от началото на януари 2017 година.

Наскоро бившият разузнавач разбуни духовете в България. Пред руската телевизия "Царьград" и пред Георги Коритаров, Решетников той каза, че лидерът на БСП Корнелия Нинова го е информирала през август, че ген. Румен Радев ще е кандидатът на левицата за президент. Нинова първоначално отрече за срещата, а после каза пред Би Ти Ви, че Решетников лъже, че се срещал с нея да съгласува издигането на Радев за президент.

По-късно новият лидер на БСП призна, че се е виждала с руския генерал, но случайно и сред други хора, като въобще не са обсъждали Радев, а общата политическа обстановка. След това стана ясно, че срещата е била уредена от президента на "Славия" Венцеслав Стефанов. Самата Нинова нарече Решенитков "корумпиран", с което още повече нагнети негативните настроения към себе си. Скандалът стана повод лидерът на ДОСТ Лютви Местан да внесе в парламента предложение за създаване на анкетна комисия по темата.