Русия: Изследването на БНБ за външния дълг на България е "русофобско"!

Москва се ядоса на публикация, я която се посочва как Червената армия е ограбвала България

В българския интернет се тиражират "русофобски" публикации за уж "завоевателски" или дори "грабителски" действия на Съветската армия" по време на Втората световна война и сред тях е и публикация в сайта на Българската народна банка. Това твърди на страницата си във "Фейсбук" посолството на Русия в България. Институцията свързва явлението, за което говори, с Деня на защитника на отечеството (бившия ден на Съветската армия), който се отбелязва на 23 февруари. Публикация с подобно съдържание, отпращаща към доклад на БНБ, има на сайта vesti.bg отпреди няколко дни и тя се позовава на "Дойче веле". В оригинала от май 2017 г. заглавието е "Как Червената армия грабеше България". Цитирани са коментари на историка Даниел Вачков от текста "История на външния държавен дълг на България" - публикация издадена от БНБ през 2006 г..

Доц. д-р Даниел Вачков е директор от 2017 г. на Института за исторически изследвания към БАН и Главен редактор на научното списание Bulgarian historical review. Най-новата му книга е "Аварии и катастрофи. Хроника на социалистическата индустриализация", представена на 5 декември 2018 г. Заедно с Мартин Иванов той написва и "Българският външен дълг 1944-1989. Банкрутът на комунистическата икономика" (2008)

Публикацията на "Дойче веле" започва с твърдението на Вачков в изследването, че "цената на поголовните и безотчетни конфискации на българско държавно и частно имущество, храни, промишлени стоки, финансови ресурси и ценности от страна на съветските окупационни власти се оказва по-висока в сравнение с официално оформения държавен дълг на нацистка Германия към Царство България в края на Втората световна война."

"Обърнахме внимание, че в навечерието на Деня на защитника на Отечеството в българския Интернет отново започнаха да се тиражират русофобски публикации за уж «захватнически» и дори «грабителски» действия на Съветската Армия по време на Великата Отечествена война спрямо България. Едно от такива «изследвания» беше публикувано в сайта на Българската народна банка," казва посолството.

Докладът на БНБ

"Ще си позволим в тази връзка да не спазваме «шаблона». Няма да опровергаваме за пореден път тези манипулирани факти. Освободителната роля на Съветската Армия и приносът на Съветския Съюз за освобождението на Европа, в това число България, от нацизма не подлежат на съмнение. Здравомислещи хора го разбират. А тези, които продължават да живеят в света, измислен от фалшификатори на историята, бихме посъветвали да четат достоверни източници. Благодарим на всички, които заедно с нас полагат много усилия за съхранение на историческата истина," завършва съобщението.

Агенция ТАСС отбелязва преди утрешния руски празник, че около важните за Русия дати като Деня на победата и Деня на защитника на отечеството в интернет пространството на България "Редовно се появяват антируски публикации, а мемориалите на съветските войници се подлагат на нападения на вандали." Особен е проблемът с паметника на Съветската армия в центъра на София на който се появяват надписи, "оскърбяващи паметта на руски войници освободители", продължава ТАСС.