Новият президент на Финландия: Без политически отношения с Русия докато воюва срещу Украйна

Александър Стуб победи на балотажа бившия външен министър Пекка Хаависто

Александър Стуб, снимка: архив

Александър Стуб, снимка: архив

Александър Стуб е новият президент на Финландия - бившият премиер от дясноцентристката Национална коалиционна партия победи на вчерашния балотаж бившия външен министър Пекка Хаависто с близо 52% от гласовете при избирателна активност от 70%, предаде БНР.

Стуб, който ще встъпи в длъжност на 1 март, заяви, че сънародниците му трябва да останат спокойни, въпреки изявлението на бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп, с което той даде да се разбере, че ако отново влезе в Белия дом, би изоставил европейските членки на НАТО в случай на руско нападение: 
"Във Финландия предизборните ни кампании са честни и почтени. За шест месеца деветима кандидати се състезаваха с взаимно уважение. Американските избори са нещо доста по-различно. Следя ги още от 1989-а и реториката там винаги е много по-остра. Но като всички останали и аз уважама американската демокрация."

Стуб отбеляза, че Финландия се грижи подобаващо за отбраната си, бюджетът ѝ за отбрана е около 2,3% от брутния вътрешен продукт и освен, че от миналата година е членка на НАТО, има и двустранно споразумение със Съединените щати за сътрудничество в отбраната.

Новоизбраният президент на Финландия е категоричен, че няма да има политически отношения с Москва докато руснаците не спрат войната си срещу Украйна.