Ново лекарство може да забави болестта на Алцхаймер

От около 10-15 години учените работят по разработването на нов медикамент, който да спре отлагането на лошия белтък в мозъка

В днешно време болестта на Алцхаймер се диагностицира 10-12 години по-рано, заяви пред БНР неврологът акад. Лъчезар Трайков.

Болестта започва в мозъка 20 години преди тежката фаза или 10 години преди да започне пациентът да забравя по малко, посочи той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

"Въпреки че ще намерим средство, с което ще спрем развитието, до ден днешен ние не знаем причината – защо започва да се образува лошият белтък в мозъка", подчерта той.

Академикът коментира съобщенията за клинично проучване, което доказва теорията, че отстраняването на лепкави отлагания на протеин, наречен амилоид бета, от мозъците на хора с ранен Алцхаймер може да забави развитието на болестта.

По думите му обаче това не е нова идея, а учените работят по нея от около 10-15 години.

"Като че ли това е най-очакваното и най-доброто засега, което се е появявало", каза акад. Трайков и посочи, че новият метод би могъл да спре развитието на болестта, т.е. може да спре отлагането на лошия белтък в мозъка.

Пациентът трябва да започне приема на това лекарство максимално рано, категоричен е неврологът. Но добави, че новият препарат не може да бъде използван за профилактика. По думите му лекарството има доста странични ефекти:

"Появяват се два вида промени в мозъка. Едното е оток на части от мозъчната тъкан. Другото са малки кръвоизливи, също в определени зони, на част от пациентите. Тези два странични ефекта, за радост, са абсолютно обратими, щом се спре лечението. /…/ Новото лекарство, което се появява сега, имаме голямата надежда, че тъй като страничните ефекти са само при 10%, този път да го разреши и Европейската агенция".

Акад. Трайков прогнозира в какви срокове може да се появи новото лекарство:

"Края на януари – началото на февруари най-рано се очаква да бъде разрешено от Американската агенция. В Европа това нещо също върви паралелно. Там са депозирани документите, но се очаква не по-рано от март-април - това е много оптимистична прогноза. По-оптимистичната е за втората половина на годината".