Нургюл Салимова: Не мога да повярвам какво направих

Нургюл Салимова

Нургюл Салимова

"Много съм развълнувана, не мога да осъзная какво се случи. Полуфиналът вече бе много добър резултат за мен, нямах такива очаквания, но сега не мога да повярвам какво направих и просто искам да отида до стаята си и да го споделя с родителите си", сподели българската шахматистка Нургюл Салимова, след като вчера се класира за финала на Световната купа по шахмат в Баку.

Салимова победи опитната украинка Ана Музичук и ще спори с Александра Горячкина от Русия за титлата, като същевременно си осигури място и в Турнира на претендентките за световната титла.

"Ремито ми бе достатъчно в последната партия и под това напрежение приех ремито. Като дете гледах мачовете на Ана (Музичук), тя ми беше идол и все още много я уважавам. Разбира се, че тя беше фаворит, но аз не мислих за това, защото то няма да ми помогне. Просто се приготвях за партиите и се опитах да правя всичко правилно и каквото стане, ако тя спечели, е окей, защото е нормално. Бях спокойна, но след първата партия, която спечелих, усетих голямо напрежение, защото това вече беше голям шанс да продължа напред. Във втората партия играх лошо, мисля, че беше психологически проблем, но след това просто се опитах да играя най-добрите ходове, без да мисля дали ще бъде победа, реми или загуба", каза Салимова пред официалния сайт на ФИДЕ.

"Много се вълнувам, че ще участвам в Турнира на претендентките, разбира се, че не очаквах това. Спомням си, че сме играли веднъж преди две години (с Горячкина), аз бях с белите фигури и направихме реми. Не си спомням други наши мачове, но може и да е имало. Отново тя ще е категоричен фаворит, но аз съм щастлива, ще продължа да работя и да давам най-доброто от себе си и каквото стане", каза още Салимова. /БГНЕС