NYT за отравянето на Буданова: Руските шпиони може да са по-близо до украинските власти, отколкото изглежда

Москва активира "спящи агенти"

Снимка: скрийншот - Espreso

Снимка: скрийншот - Espreso

Ако Русия е успяла да отрови Мариана Буданова, съпругата на шефа на Главното управление на военното разузнаване Кирил Буданов, това може да е знак, че агентите на Кремъл действат по-близо до вътрешните кръгове на украинската власт, отколкото се смяташе по-рано, пише The New York Times.

Изданието цитира бившия заместник-началник на вътрешното разузнаване към Службата за сигурност на Украйна Виктор Ягун. Той обаче прави уговорката, че е необходима допълнителна информация, за да направи реална оценка на ситуацията. По-рано Ягун участваше в разследвания по обществено значими случаи на отравяне.

Според него Русия едва ли има агенти в Украйна, които биха могли да се приближат до Буданова или съпруга й: „Тя (Русия) просто няма на територията на Украйна необходимата агентура, която бы могла да отрови някого."

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов обаче заяви по-рано, че Русия активира свои спящи агенти и полага по-интензивни усилия да дестабилизира властта в Киев. По думите му, сега украинските спецслужби регистрират максимална активизация на "спящата агентура".

Припомняме, вчера беше съобщено, че заедно с Мариана Буданова са отровени с тежки метали и няколко служители на украинското разузнаване. При самия Кирил Буданов не е установено наличие на токсични вещества в организма.

Превод Faktor.bg