Ню Йорк съди българската крипто фирма Nexo по обвинение за измама

Други 7 американски щата предприемат действия срещу компанията

Йоан Запрянов, Капитал

Щатът Ню Йорк завежда дело срещу криптобанката Nexo, основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Официално в обвинението е посочено, че то е за "незаконни операции и измама на инвеститори", като то идва, след като миналата година на 18 октомври 2021 г. щатът разпореди на компанията да прекрати предлагането на депозитния си продукт на територията му.

Според щатската прокуратура това не е било изпълнено - Nexo е казвала, че изпълнява забраната, но всъщност не го е правила и е продължила да има клиенти от щата, както и да печели от тях. Освен това компанията не се е регистрирала като брокер на ценни книжа и суровини (като каквито спадат някои криптовалути). Затова главният прокурор на щата Летиша Джеймс иска не просто да бъде наложена санкция, а и спечелените пари да бъдат върнати на инвеститорите, както и постоянна забрана на Nexo да се занимава с инвестиционна или консултантска дейност в Ню Йорк.

В същия момент още седем щата в САЩ обявиха правни действия срещу Nexo. Калифорния, Върмонт, Оклахома, Кентъки, Вашингтон, Южна Каролина и Мериленд наредиха на компанията да спре депозитните си продукти в щатите, същото действие, което Ню Йорк предприе срещу Nexo през 2021 г. Допълнително според прокуратурата в Калифорния компанията е трябвало да спре депозитните си продукти още през февруари 2022 г., но това не се е случило.

Документите, публикувани от различните прокурорски офиси, са интересни не само защото хвърлят светлина върху част от финансите на компанията, но и защото те предполагат, че Nexo работи незаконно и в щати, в които компанията твърди, че има лицензи. Според сайта на Nexo компанията има лицензи в четири от щатите, поискали спиране на дейност на компанията: Калифорния, Оклахома, Южна Дакота и Мериленд.

Едно от възможните обяснения за това е, че лицензите на Nexo се издават на различни юридически дружества. Обвинението от страна на Ню Йорк отбелязва например, че сайтът на компанията се оперира само от Nexo Capital, което има лиценз за работа единствено в Канада. Повечето лицензи на компанията в САЩ са на друго дружество, Nexo Financial, но дори и в щати с лиценз компанията отново има проблеми. "Капитал" обърна внимание на сложната структура на компанията и регулаторните казуси пред такъв тип организация през октомври 2021 г.

"Капитал" изпрати на Nexo въпроси по случая, на които получи подробни отговори (виж в края на текста). Според Nexo регулаторите се фокусират върху компанията, защото е една от малкото останали след фалитите на други с подобен бизнес модел като Celsius. Самите обвинения са излезли часове преди Nexo да обяви, че е придобила дял от американската банка Summit National Bank. Тя е малък кредитор от Уайоминг с активи под 100 млн. долара, като от компанията не упоменават колко голям дял е придобит, макар да твърди, че транзакцията е минала през регулаторно одобрение.

Твърдението, че регулаторите се фокусират само върху Nexo, също може да бъде оспорено. Nexo получи писмо за спиране на дейността си в Ню Йорк през 2021 г. заедно с друга криптобанка, Celsius. Друга компания със сходна дейност, BlockFi, бе глобена със 100 млн. долара през февруари 2022 г.

Според обвинението на щата Ню Йорк, Nexo работи в нарушение на закона (конкретно Martin Act and Executive Law, който регулира финансови инструменти и ценни книжа) чрез два от продуктите си - борсата в платформата, която позволява закупуване и обмяна на криптовалути, както и депозитния продукт, който позволява вкарването на криптовалути в сметка и извличането на лихвен доход от тях.

Това е втори път, в който Ню Йорк има проблем с депозитния продукт на Nexo. През октомври 2021 г. щатът нареди на Nexo да спре тази си дейност, под предлог че тя е предлагане на ценни книжа (securities). Същото писмо тогава получи и платформата Celsius, която има идентична дейност с тази на Nexo. Впоследствие при криптосрива тази пролет тя спря тегленията от потребители и към момента е в несъстоятелност.

Според прокуратурата Nexo е лъгала клиентите си, че работи съгласно закона. "Уебсайтът на Nexo и други маркетингови материали неколкократно са включвали в себе си погрешни твърдения по отношение на сигурността и съответствието със законите от страна на Nexo. Например в отговор на медийни публикации относно първоначалното разследване на офиса на прокуратурата Nexo направи грешно публично изявление, в което отрича да търгува с ценни книжа или стоки в Ню Йорк", пише в обвинителния акт. "Въпреки че Nexo предприе някои стъпки в тази насока, организацията продължава да работи като нерегистриран търговец на ценни книжа и понастоящем обслужва няколко хиляди инвестиционни сметки от Ню Йорк."

По отношение на двата продукта прокуратурата прилага информация от компанията към регулаторите. През борсовия продукт например Nexo взима 1% от всички транзакции, което за периода между януари и май 2021 г. е отговаряло за около една трета от всички приходи на компанията - 29 млн. долара.

Депозитният продукт, наречен Earn, който работи чрез отдаването на парите на потребителите към други борси, където има нужда от ликвидност и впоследствие изплащане на лихва върху първоначално внесената сума, носи на компанията спред от 2.7%, т.е. разликата между лихвите, изплащани на потребители, и лихвите, изплащани от борсите, които имат нужда от ликвидност.

Nexo предлага различни нива на лихви на депозитния си продукт. За най-високия си клас клиенти, Platinum, лихвите достигат до 36% за по-слабо известни криптовалути като Axie Infinity, както и 12% за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара. Депозитите в Bitcoin и Ethereum, най-известните криптовалути, носят съответно 7 и 8% лихвa.

Според прокуратурата след писмото за спиране на дейност през октомври 2021 г. Nexo е уведомила властите чрез имейл, че "е спряла всичките си услуги в Ню Йорк, включително Earn и борсовите услуги". Тогава Nexo твърди пред прокуратурата, че е идентифицирала около 10 хил. потребителски акаунта от Ню Йорк, от които 900 с влогове в депозитния продукт. Според щатските власти обаче спирането на продукти не се е случило. Прокуратурата се позовава на данни от самата Nexo, според които към 31 януари 2022 г. е имало 5500 активни акаунта, ползващи депозитния продукт, със средства на обща стойност 11.6 млн. долара. Към 31 юли 2022 г. броят на акаунтите е паднал до 5000, а средствата в портфейлите - до 1.88 млн. долара.