Гешев: Няма да позволя магистрати да бъдат заплашвани от престъпни групи

Иван Гешев, стопкадър: БНТ

Иван Гешев, стопкадър: БНТ


"Тук съм защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, следователи, прокурори и служители да бъдат заплашвани от престъпни групи. Мафията симбиозата между криминални авторитети осъдени лица и такива издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите" каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба, цитиран от БГНЕС.

Илияна Кирилова, административен ръководител на СГП, заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на магистратите, следователите и прокурорите, които към момента чувстват, че към тях е отправена заплаха върху живота и тяхното здраве.

БГНЕС припомня, че по-рано днес от прокуратурата съобщиха, че е разкрита организирана престъпна група, обвинена в множество престъпления. При претърсвания на имоти на обвиняемите са открити списъци с имена на следователи, прокурори и съдии, които са били заплашвани.

Обвинени са две лица.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че на 7 март по досъдебното производство производство са претърсени адреси. Намерени и иззети са пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.

Едното лице е напуснало страната, а другото е било задържано.

Иззети са и 15 аудиозаписа, на които лицето, наречено Красимир Каменов – Къро разговаря с обвиняемите, както и с лице, за което има данни, че е журналист, засягайки имената на Кирил Петков, Асен Василев, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, главния прокурор Иван Гешев и др.

От записите се чуват изрази като: „Сега ще видим дали Гешев ще хвърли топката…“, „Любомир Георгиев сигурно ще отиде на изборите…“, „Митко BIRD“, „Давам ти Дилян.“, „Тоя Борислав от ГДНП…“, „Цецо ми звъня вчера от Белград…“.