Олга Керелска: Случаят с Нотариуса е върхът на айсберг, но там не е само един

Олга Керелска

Олга Керелска

Добре би било да се помисли в етапа на досъдебното производство пострадалият да има възможност да го проследява и да има процесуални възможности да въздейства върху бързината му, коментира пред БНР Олга Керелска, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

"Този случай - с Нотариуса, е само върхът на айсберг, но айсбергът не е само един", заяви Керелска. По думите ѝ идеята на изслушването във ВСС по скандала "Нотариуса" е била "картината около този твърде нелицеприятен случай да се проясни поне в някаква степен".

Тя посочи, че не разбира "откъде и на каква база са критиките, че ВСС бездейства". ВСС не е разследващ орган, изтъкна съдия Керелска. По думите ѝ, направеното през 2020 г. (около изслушването на съдия Владислава Цариградска – бел. ред.) "на онзи етап беше добро и адекватно" - "тогава изискахме информация, даже се правиха някакви опити за законодателни промени".

"Бавно вървят нещата, а в някои случаи оставаме с впечатление, че изобщо не вървят", отбеляза Олга Керелска. Според нея фактът, че две години разследването не е стигнало доникъде, не означава, че нещо се е правило бавно, а че нищо не се е правило.

"Обикновено в такива случаи приключваме с постановяване на една декларация. Стигнахме до извода, че нещата трябва да имат по-траен и всеобхватен характер. Декларирането на едно или друго не води до реален резултат. Сега се обединихме около идеята да има комисия", обясни съдия Керелска в предаването "Преди всички". Тя изказа позиция, че времевият хоризонт на комисията следва да бъде 1-2 месеца.

Керелска допълни, че има "сериозна разработка на ГДБОП", по материалите от която е образувано отделно производство, по неофициална информация в него има изключително много материали и "може да стане по-дълбоко разплитане на случая".

Опитахме се да разберем дали прокуратурата разполага с някакъв списък, не получихме такава информация, каза Олга Керелска относно посещенията на магистрати в клуба на убития Мартин Божанов – Нотариуса.

"Би трябвало да го има към преписката този списък, който бе обявен официално, че го има."