Отстраниха ексспецобвинителя Дилян Деянов, обвиняем по "Осемте джуджета"

Заради казуса "Осемте джуджета", Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  отстрани временно от длъжност един прокурор и образува седем дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи.

Отстраненият е бившият спецобвинител Дилян Деянов, който е обвинеям по аферата, заедно с бившия следовател Петьо Петров, по известен като Пепи Еврото, и бившата му съпруга Любена Павлова, съобщава БНР.

Магистратът се разследва за това, че през януари 2020 година е нарушил служебните си задължения, като е върнал иззети като веществени доказателства златни монети, на лице, което не е имало право да ги получи.

Сарафов иска наказания за прокурори и следователи за т.нар. афера "Осемте джуджета"
По искане и в присъствието на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, Прокурорската колегия образува дисциплинарни производства срещу седем прокурори и следователи, работили по делото "Осемте джуджета".

След гласуването, в което не взе участие, Сарафов коментира, че искането му се основава на данни за тежки нарушения, които са нарушили нормалния ритъм на работа и сериозно са уронили престижа на прокуратурата и на съдебната власт.