Парламентът отхвърли промени в текстовете на Закона за защита от домашното насилие


След три часов дебат парламентът отхвърли двата законопроекта на ДБ и БСП  за защита от домашното насилие. Промените в текстовете остават за следващото 49-о Народно събрание.

С остри реплики и обвинения текстовете не срещнаха подкрепа.

И за двата законопроекта парламентарните групи гласуваха шарено. Обвиненията бяха за това, че се прокарват текстове от Истанбулската конвенция и се дават средства на неправителствени организации за съмнителна дейност.

БСП се усъмни, че с текстовете в единия от законопроектите се прокарва Истанбулската конвенция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепят текстовете:

"БСП е против Истанбулската конвенция, защото тя е обявена за противоконституционна, защото против нея е българската църква, всички вероизповедания в България и защото сме за традиционното християнско българско семейство".

Депутатът от "Демократична България" Кремена Кунева подчерта, че законът няма нищо общо с Истанбулската конвенция:

"В законопроекта, който е предложен от "Демократична България", няма нищо общо с Истанбулската конвенция. Няма полове, няма смяна на полове, няма еднополови бракове. Така че, моля ви, не позволявайте от тази трибуна да се спекулира по такъв начин с толкова важен законопроект, който цяла България чака".

Предлаганите нормативни промени целят бърза и ефективна защита и осигуряването на помощ и подкрепа на лицата, пострадали от домашно насилие или в риск, както и упражняването на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието.
Разширява се кръгът на защитените лица и се регламентира комплекс от мерки за превенция на домашното насилие.

Положителни становища са дали  Министерството на правосъдието, Омбудсманът на Република България и "Български хелзинкски комитет".

В становищата си Фондация "Общество и ценности" и Сдружение "Свобода за всеки" не подкрепят законопроекта.