Рашков иска повече свобода на разследващите органи в досъдебното производство

Бойко Рашков

Бойко Рашков

Да се даде повече свобода на разследващите органи в рамките на досъдебното производство. Това е едно от предложенията, представени от вътрешния министър Бойко Рашков пред депутатите от вътрешната комисия в парламента. Рашков смята още, че ролята на прокурора като посредник при искането на разрешения за специални разузнавателни средства само усложнява процеса. 

Бойко Рашков посочи, че има примери, в които прокуратурата бави с месеци материали, предадени от разследващите. Такъв е бил случаят и с материалите, събрани от Вътрешното министерство по разследването на строежа на автомагистрала "Хемус":

"Да се даде такова правомощие на следващия орган, а тук имаме предвид не само полицейските органи. Имаме предвид и следователите от Националната следствена служба и окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури. Имаме предвид и други разследващи органи, каквито са да кажем, митническите инспектори, военни следователи, военни разследващи полицаи".

В същото време Рашков обясни, че не иска да отнеме на прокуратурата ролята на ръководител в досъдебното производство: "Разследващите органи не се дистанцират от прокуратурата, а напротив. Уведомяват я незабавно, когато те поставят началото на процеса".