Ревизоро: Ще бутаме и събаряме строежи по морето

Емил Димитров

Емил Димитров


„Предполагам, че ще се стигне до събаряне на сгради и определяне на зони на територии след проверките за незаконното строителство по Черноморието на Алепо, Свети Влас и природен парк „Странджа“. Това заяви на пресконференция в Пловдив екологичният министър Емил Димитров, цитиран от „24 часа“.

Той допълни, че за проверките на дейности за много години назад се изисква голям ресурс от държавни служители.

„Съгласете се, че когато трябва да се проверят дейности за пет години назад, трябват много хора. Само проверката на ТЕЦ-овете в страната означава 20 души да се занимават само с това в продължение на два месеца“, категоричен беше той.

Ревизоро се оплака, че не му е лесно да обикаля курорти и планини, да финализира решения от 2007 г., и да търси отпадъци, закопани в земята предишните години.

„Вършим проверки на ТЕЦ-ове - на един му тече дигата, на друг - хвостохранилището, на трети са му вредни емисиите, четвърти си сменя турбината с друг вид. Но това са задълженията ми на министър на околната среда“, обясни Димитров.

Той смята, че има странни несъответствия около скандала с парк „Росенец“.

„На другия ден след като ходиха самоорганизирани се туристи на плажа нямаше никой. Оказа се, че не е толкова привлекателен и желан курорт.

Там общината и обществеността предприеха ефективни стъпки, за да се направи път до този плаж. Има отчуждаване и хора, които са си дарили земята за път. А хората, които са против статуквото, са обжалвали проекта за пътя“, разказа екоминистърът

Друг проблем, който Димитров решава, са планините с отпадъците от акумулатори.

„Трябва да ги преместим от Северна България в Южна и да ги държим на склад. Проблемите от миналото непрекъснато ни притискат, а предизвикателствата предстоят. Изпълняваме си задълженията“, заключи той.

Емил Димитров призна, че в министерството, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и РИОСВ –Пловдив има огромно напрежение заради арестите и проверките на прокуратурата и обществения натиск.