Съдът разпореди да се отворят чувалите от секциите в София с машинно гласуване

Чувалите с разписките от машинното гласуване в София да бъдат отворени, разпореди Административният съд в столицата. До това се стигна по делото срещу решението за избор на Васил Терзиев за кмет на София.

Жалбата е подадена от Ваня Григорова, която остана втора. От чувалите ще бъдат извадени само финалните обобщени разписки от машините, а ръчно броене засега няма да има, предаде БТА.

Съдът назначи и комплексна експертиза, която трябва да установи има ли нарушение при протоколите. Тя трябва да е готова до 1 декември, когато е следващото заседание по процеса. Съдът реши, че повторно ръчно броене ще има само ако бъдат установени нарушения.

По делото ще бъдат разпитани и свидетели, които да кажат срещнали ли са трудности с машинното гласуване в София. Освен това ще бъдат предоставени и над 1600 протокола от секциите в София.

Експертизата ще трябва да установи има ли несъответствия, колко и какви са поправките. Ще се установява и има ли разминавания между протоколите и паметите на машините.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат доказателствена стойност, защото се броят разписките, пуснати в урните. Данните от протоколите на машините не са предмет на вземане на решение.

От ОИК обясниха, че от чувалите ще бъдат извадени само финални отчети от машините и ще бъдат предоставени на съда. Успоредно с това ЦИК ще трябва да представи копия от протоколи във всички СИК. Едва след този анализ ще се прецени дали ще има ново преброяване в някои секции.