Ясен Тодоров: Доста сметки обърка присъствието на израелския експерт на местопроизшествието

Ако някой обори твърдението ми, че това бе взрив, способен да убива, аз ще си подам оставката

Ясен Тодоров

Ясен Тодоров

Израелският експерт беше по съвсем друг повод в България. Отидохме на местопроизвшествието по негово предложение. Разбрахме за взрива едновременно, тъй като бяхме заедно с израелския експерт, заяви зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, цитиран от "Фокус".

"Не мисля, че един допълнителен оглед от експерт със световен опит би попречил на разследването. Напротив, той би помогнал, посочи зам.-директорът на НСлС.

Той обясни, че е разбрал за взрива от журналисти. Писах съобщение на главния прокурор дали е добре, той каза, че е добре", каза Ясен Тодоров.

"Предложението беше от самия експерт. Информирах главния прокурор. Той каза че ще говори с г-н Сарафов (директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор – б. ред) и се установи, че няма никаква процесуална пречка. Това по никакъв начин не нарушава изводите на следователите и прокурорите по делото. Присъствеито на този човек е само и единствено в полза на разследването", подчерта Тодоров.

"Не разбирам тази медийна истерия, в която не се обръща внимание на най-важното нещо – че имаше опит за убийство на главния прокурор. Оставам с впечатлението, че присъствието на израелския експерт на местопроизшествието обърка доста сметки. Ако някой обори твърдението ми, че това е взрив, способен да убива, аз ще си подам оставката", добави зам.-шефът на НСлС пред Nova News.

Той уточни, че за себе си има някакви предположения кой стои зад взрива, но не може да ги сподели.

В отговор на въпрос за войната в прокуратурата Ясен Тодоров коментира, че до 5 май са работили много добре като екип с Иван Гешев и с Борислав Сарафов. Какво се случи след това, за мен остава загадка, както и какво доведе до това негово изказване. Г-н Сарафов от много време е втори човек в прокуратурата. Ако той сега забелязва това нещо, значи сетивата му не са работили, заяви Тодоров.

Не бих се определил като член на близкия приятелски кръг на г-н Гешев, в много добри професионални отношения сме от много години назад. Познавам почти всички политици, които са юристи. Всеки има право на контакти, но моите отношения с хора, които не с магистрати, по никакъв начин не ялият на работата ми като магистрат. Това се казва интегритет, каза още Ясен Тодоров.