Мистерия: Похитена и "абсолютно заличена" ли е най-известната и красива жена в Китай?

Според The Sun, Фан Бинбин се намира в „черен затвор“ в Китай, заточена там от правителството

Фан Бинбин

Фан Бинбин

Никой не е чувал за нея и не я е виждал вече три месеца. Нейните близки, както и годеникът й, също са в неизвестност. Властите не коментират случая, вестниците не пишат нито дума за нея, а интернет гъмжи от въпроси, които с времето ще избледнеят, докато всички накрая повярват, че такава жена не е имало, че тя никога не е съществувала. Каквото и да се е случило с актрисата Фан Бинбин, тя определено е застигната от най-жестокото наказание за човек, свикнал да е под прожекторите: абсолютно заличаване.

Явно това е целта на правителството в Китай. Или на хората, които са я отвлекли, затворили или – в най-лошия случай – убили. Случаят е куриозен, тъй като става дума за световноизвестна актриса с редовно присъствие в Кан, с участия в холивудски блокбъстъри и жена, която само допреди няколко месеца беше сред най-богатите и влиятелни лица на Азия. Нейният лик рекламираше британската диамантена компания De Beers, модните марки Louis Vuitton и Montblanc, азиатската търговската верига King Power, австралийските витамини и добавки Swisse... 

До юли Фан Бинбин имаше и около 63 млн. последователи в социалните мрежи, както и лични приходи от 44 млн. долара (300 млн. юана). 

Който се заиграва с Холивуд... да внимава 

Холивуд е потресен от липсата на Фан, която от години гради кариера на една от най-предпочитаните за работа китайски актриси. През 2014-а тя се появи в ролята на Блинк в „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“, участваше в китайската версия на „Железният човек 3“, а настоящите й ангажименти са в холивудския филм с Пенелопе Круз „355“, както и снимки в „Бомбардировката“ ( Air Strike) с Ейдриън Броуди и Брус Уилис. 

През последните години в Китай тя беше суперзвездата на филми като „Не съм Мадам Бовари“ и „Cell Phone 2“, а с „Планината Буда“ получи международно признание още преди години. 

Официалният блог на актрисата в популярния китайски портал Weibo е заглъхнал от 1 юли, като последният пост в него показва снимки от благотворителното посещение на Фан в болница в Шанхай.

На своя 37-и рожден ден на 16 септември няколко знаменитости й изпратиха онлайн пожелания във акаунта й във Weibo, които обаче бяха мистериозно изтрити. Контрастът с предишните години, когато Фан Бинбин правеше огромни празненства, и дори обяви годежа си навръх рождения си ден, е поразителен. 

Как изчезва подобна звезда и най-вече защо? 

През май актрисата се озова в центъра на скандал относно заплащането на актьорите и укриване на данъци. Тогава китайски водещ извади в национален ефир документи, че Фан е получавала заплащане по два различни договора за един и същи филм, а е декларирала само един от договорите пред властите. Актрисата напълно отрече обвиненията, но правителството съобщи, че започва разследване. 

Актрисата беше публично линчувана в последвала класация, съставена от Китайския държавен университет. В него националните звезди бяха класирани по „чувство за отговорност и морал“, като Фан Бинбин се озова на последно място с нула точки. 

В излязла по-рано през годината национална класация, отразена широко от държавните медии, китайските знаменитости отново бяха подредени по три критерии: професионална работа, благотворителност и лични качества. Още тогава актрисата получи нулев рейтинг като „ролеви модел“. 
Версиите за изчезването 

Почти без съмнение е, че Бинбин е похитена от правителството, заради някакво свое прегрешение – заради неспазена уговорка, грешен договор, укриване на пари или неправилно казани думи. Китайското правителство често прибягва до задържане, обвинение, разпит или просто отстраняване на известни личности от публичните им позиции. 

Но какво точно е направила актрисата и в какво състояние се намира сега, остава неясно. 

Никъде в света жена на такава позиция не може да изчезне от ден за ден, освен в Китай. Страната е вторият най-голям филмов пазар в света, но властите контролират местните продукции, упражняват финални решения относно кастинга, режисурата или сценария.

Напоследък авторитарното социалистическо управление се е прицелило в морала на актьорите и си е поставило за цел ограничаването на огромните премии, които известните лица вземат. През юни регулаторните органи постановиха заплащането на звездите в телевизионните предавания да не надхвърля 40% от бюджета на предаването, а при филмите да не е повече от 70% от общия бюджет. Според коментатори, запознати с китайската популярна култура, причина за отвличането на Фан е нейната твърде голяма популярност. Властите използват случая, за да дадат ясен знак, че не толерират данъчни измами на фона на забавящата се китайска икономика. 

Мълчанието е плътно... е, почти 

Въпреки плътната информационна завеса над случая, една-две публикации хвърлят малко светлина върху мистерията. Според хонгконгска медия, цитирана от Vаnity Fair, най-високоплатената актриса на Китай е получила забрана да играе за три години заради укриване на данъци. Тази информация не намира никакво официално потвърждение, а мениджърската компания на актрисата отказва да я коментира. Но най-голямото доказателство за това какво може да се е случило с Фан, излиза на 6 септември в уебсайта на икономическия вестник Securities Daily, подразделение на държавния Economic Daily. В съобщението се цитира местната данъчна служба с информация, че Фан Бинбин е „поставена под контрол“ - термин, с който се обозначава, че някой е разследван от властите. По-късно статията е изтрита от уебсайта. 

Къде е Фан сега? 

Поради липса на каквато и да е информация за актрисата, се появиха множество предположения, някои от които са доста страховити. Британският The Sun разпространява версията, че Фан се намира в „черен затвор“ в Китай. Това е място, където провинилите се са отвличани с чувал на главата и подлагани на жестоки мъчения, без срещу тях да има действаща присъда. 

И друг път се е случвало знаменитости да вбесят управляващите. Тогава правителството решава да разруши кариерите им, да ги постави в немилост за няколко години или завинаги. Китай вече е забранявал работата на режисьори и актьори основно заради политически неприемливи сценарии или изказвания. Но когато става дума за наркотици, прекомерно голямо заплащане или проблеми с данъците, обикновено властите намесват съда и правят декларация: както в случая със сина на Джеки Чан – Джойс, който беше задържан за продажба и разпространение на наркотици. За първи път обаче се случва жертвата да е толкова популярна, да е жена и наказанието да няма ясен политически контекст. Загадките се множат, а хипотезите остават. Дали някога ще се разбере истината за актрисата, която падна от върха за един ден...

(woman.bg)