​Летящата чиния на БСП от Бузлуджа кацна в класация на „Икономист“

Четвърта позиция за символа на зловещия комунизъм в България

Червената чиния на БКП, издигната на връх Бузлуджа неочаквано влезе в касацията на британско списание „Икономист”. То е подбрало най-интересните видеоматериали, които е публикувало през изминалата 2014 година. На челното четвърто място „Икономист“ са класирали репортажът за необичайната чиния на българския връх – издигната преди години като музей и апотеоз на славата на БКП, но в годините на демокрацията превърнат в развалина, която тъне в мръсотия и разруха. Репортажът е излъчен през октомври тази година.

„Рушащ се спомен за комунизма” - така е озаглавен репотажът на „Икономист“. Той припомня, че мономентът на Бузлуджа е бил оформен като летяща чиния, резиденция на комунистическата партия в България.

Краткият видеорепортаж показва как е изглеждала преди и сега масивната футористична постройка. Представени са и различни гледни точки, които удобряват или директно отхвърлят съществуването на подобни символи, олецетворяващи един зловещ режим.

Преди време правителството подари на БСП монумента, но партията до сега не е направила нищо за възстановяването и използването му.