​Позор! Руски ботуш от желязо и бетон гази долината на Тракийските царе

70 години тачим с паметници окупаторите си

България е уникална страна – ще се окаже, че е единствената в Европа, която неистово почита своите завоеватели и продължава да им издига паметници в знак на някаква измислена благодарност. Само преди дни беше открит в Стрелча монумент на една доста спорна историческа личност - съветския маршал Жуков, а на тържествата присъстваха и родни офицери. На 9 май пък край Казанлък за съветските шмайзери, танкове и ботуши ще ни напомня цял новопостроен мемориал. Той се издига край село Копринка, в самата долина на Тракийските царе, и е посветен на 70-годишнината от Победата във Втората Световна война и Червената армия.

Инициативата е дело на създадената за изграждането на паметника Фондация „Надежда Розенфелд”. Мемориалът се строи с дарения на фирми и спомоществователи от цяла България и със знанието и съдействието на Посолството на Русия у нас, отбелязва Kazanlak.com.

Тържествата са насрочени за събота, 9 май 2015 г. от 11.00 ч. в гробищния парк на с. Копринка. Фондация „Надежда Розенфелд” ще открие Мемориал на загиналите войни от Червената армия: старши лейтенант д-р Надежда Розенфелд, лейтенант Евгений Корабов и редниците Евгений Ерошевич, Алим Дюп, Алексей Мловский, Тимофей Самокаев и Оганес Петиниян.

На откриването ще гостува г-н Максим Знаменский – първи секретар по външнополитическите въпроси в Посолството на Русия у нас. Специално наети автобуси ще извозват гражданите на Казанлък.

Новопостроеният Мемориален комплекс е съчетан с поставения преди 50 г. Паметник на ст.л. д-р Надежда Розенфелд.

Публицистът и автор на „Де зората“ Милен Радев е категоричен, че тези паметници са едно от най-долните превъплъщения на лакейщината пред Москва от последните години.

„Откриване паметник на безогледния звяр, масов престъпник и просто пладнешки крадец в особено големи размери Георгий Жуков.

Офицери от армия на НАТО, накичени с колорадски ленти на руския имперски национализъм...?!?

И никой не им търси сметка за безобразната демонстрация на предателски настроения в момент, когато единството на нашия западен Алианс е по-важно от всякога.

Къде е българското министерство на отбраната да потърси сметка на участниците?

Такъв позор в навечерието на празника на българската войска!“, коментира във Фейсбук Радев горещата тема.

Няма исторически спор, че Съветската армия е един от най-зловещите окупатори на България, наложил с кръв и смърт комунистическия режим за почти половин век. Но няма и логично обяснение как европейска и натовска България, която дори със закон осъди преди 15 г. комунизма като престъпен, продължава да слави армията на една държава, която вече 25 години не съществува и е донесла само злини на човечеството. Още по-притеснителен е фактът, че всички тези инициативи се афишират, че стават със съгласието и съдействието на руското посолство у нас и под спящия поглед на българските институции. Ако се направи проверка, сигурно ще се окаже, че основното финансиране на паметниците е с руски пари, минали през родните рубладжии.