​Скандал – ЕС не иска Атанас Семов за генерален адвокат, нямал опит, ниско ниво

Провал за парвосъдното министерство, оттеглят кандидатурата на преподавателя по право от СУ

Министърът на правосъдието ще инициира оттеглянето на кандидатурата на доц. Атанас Семов за генерален адвокат в Съда на ЕС (СЕС) от страна на Република България. Това става ясно от специално съобщение на ведомството.

След изслушване на 30 октомври т.г., Комитетът по чл. 255 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който дава становище по годността на кандидатите да упражняват функциите на съдия и генерален адвокат във висшата юрисдикция на Съюза, излезе с отрицателно становище по кандидатурата на доц. Семов, поради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво. Становището на Комитета е получено снощи от българските власти. В него се отбелязва, че Комитетът е информиран подробно за проведената в България процедура и не счита за основателни отправените до него упреци относно легитимността й. Комитетът отчита академичните постижения на г-н Семов и познанията му в областта на правото, но констатира, че професионалният опит на високо ниво на г-н Семов е формиран след 2004 г., което се преценява като недостатъчно.

За периода 2010-2013 г. Комитетът по чл. 255 е дал отрицателни становища за 7 от общо 32 кандидатури за постъпване за първи път на длъжност като съдия или генерален адвокат (близо 22% от кандидатите).

Съгласно чл. 253 ДФЕС „съдиите и генералните адвокати на Съда се избират измежду личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия, изисквани в техните съответни държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност“.

Правосъдният министър Христо Иванов е провел разговор с министър-председателя, и ще предложи на Министерския съвет да отмени Постановление № 214 от 2010 г. за създаване на процедура за провеждане на избор на кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз (СЕС), и за съдия в Общия съд. Тази стъпка се налага както с оглед необходимостта да се излъчи нова номинация в максимално кратки срокове, така и поради системния характер на много от недостатъците на досегашния подход.

Провалът с номинацията на Атанас Семов е поредният шамар на ЕС към България и правосъднита ни състема. Още по време на конкурса в България юристи и политици предупредиха за грешки, които опорочават процедурата.

Позицията генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург бе голям шанс за България, проиграхме я, а такава възможност ще ни бъде предоставена едва след 30 години.