Радев избра за конституционен съдия юрист, отхвърлен от ЕС за генерален адвокат заради липса на опит и ниско ниво

Бъдещият конституционен съди, в годините когато уволняваше настоящия премиер

Бъдещият конституционен съди, в годините когато уволняваше настоящия премиер

Президентът Румен Радев номинира проф. д.ю.н. Атанас Семов за съдия в Конституционния съд на Република България. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава. „Номинираният юрист отговаря на изискванията на Конституцията и на Закона за Конституционен съд, има над 20 години юридически стаж, доказана компетентност в областта на правото на Европейския съюз и признат авторитет в България и чужбина”, се казва още в съобщението.

Атанас Семов е професор по право на Европейския съюз и ръководител на Международната магистърска програма по право на Европейския съюз в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2012 г. е удостоен от Европейската комисия с титлата „Жан Моне професор“ за неговите трудове относно съдебната система на Европейския съюз. Провежда лекционни курсове в редица европейски университети.
Проф. Атанас Семов е автор на 12 книги и над 70 научни публикации в български и чуждестранни издания. В периода 2009-2010 г. проф. Семов е заместник-председател на 41-то Народно събрание. От 2017 г. е член на Правния съвет при президента на Република България.

От CV-то на бъдещия конституционен съдия обаче са спестени доста скандални моменти. Именно заради неговата кандидатура, преди три години България проигра шанса си да има генерален адвокат в ЕС.

След изслушване на 30 октомври 2015 г., Комитетът по чл. 255 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), който дава становище по годността на кандидатите да упражняват функциите на съдия и генерален адвокат във висшата юрисдикция на Съюза, излезе с отрицателно становище по кандидатурата на доц. Семов, поради липсата на достатъчен професионален опит на високо ниво.

„Комитетът отчита академичните постижения на г-н Семов и познанията му в областта на правото, но констатира, че професионалният опит на високо ниво на г-н Семов е формиран след 2004 г., което се преценява като недостатъчно”, бе посочено в съобщението тогава. Припомняме, че Семов бе номиниран от тогавашния правосъден министър Христо Иванов.

Отстраняването на Атанас Семов бе шамар на ЕС към България и правосъдната ни система. Още по време на конкурса в България юристи и политици предупредиха за грешки, които опорочават процедурата.

Позицията генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург бе голям шанс за България, но със спорната кандидатура на Семов я проиграхме, а такава възможност ще ни бъде предоставена едва след 27 години.

От президентската администрация премълчават, че в парламента Семов бе депутат от партия РЗС, а лично днешната номинация на Румен Радев за конституционен съдия се изявяваше като един от големите защитници на подсъдимия тогава по мега делото „Октопод” Алексей Петров – Трактора.

Семов стана популярен и с призива „Ще уволня Бойко Борисов”, и с яростната кампания, която водеше в цялата страна срещу първото правителство на Борисов. Личността му бе замесена и в скандали около Софийския университет. Той бе обект на прокурорска проверка във връзка със създаването на магистърска програма по Европейско право в СУ "Климент Охридски". Но СГП отказа да образува разследване.

С  определянето на Атанас Семов като кандидат за конституционен съдия президентът Румен Радев отново сам падна в капана на собствената си назидателност и обвинения към изпълнителната власт. Радев ги критикува в липсата на прозрачност при взимане на важни решения, но в същия непрозрачен стил и той номинира Атанас Семов, без да чуе мнението и гласа на обществото и професионалната гилдия.