Румен Ненков: Радев трябваше да се консултира с магистратите от ВСС за нов главен прокурор

Ролята на партиите в избора на нов обвинител се свежда до там, че има участие на съдии във ВСС, които са избрани от НС

Румен Ненков

Румен Ненков

„Не съм в реалната власт и в кухнята за избора на главен прокурор. Само помагам за два закона, свързани с децата. Винаги досега изборът на главен прокурор е бил противоречив политически процес, при който се правят компромиси“. Това заяви пред БТВ бившият конституционен съдия Румен Ненков. 

„Аз лично не мога да си представя какво са си говорили министърът на правосъдието и министърът на правосъдието. Вероятно как новият главен прокурор трябва да има високи нравствени и професионални качества, както и морал. За мен консултациите трябва да се осъществяват с членовете на ВСС. Президент и министър нямат права да избират главен прокурор. Единият назначава главният прокурор, а другият може да направи само предложение. Формално ВСС избира главния прокурор с квалифицирано мнозинство. Президентът Румен Радев трябваше да се консултира с тези магистрати“, коментира Ненков. 
 
„Ролята на партийната политика в избора на нов обвинител се свежда до там, че има участие на съдии във ВСС, които са избрани от парламента. Борбата за добра кандидатура трябва да е много сериозна. Що се отнася до промяна на правомощията на главния прокурор, то това зависи единствено от промяна на конституцията“, коментира юристът.