Обявиха за издирване Любов Собол в Русия

Любов Собол

Любов Собол


Името на съмишленичката на Алексей Навални Любов Собол се появи в базата данни за издирвани лица на руското МВР, съобщи Би Би Си.

През август московски съд я осъди на година и половина ограничаване на свободата, призната за виновна за подбуждане към нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила на протест на 23 януари в Москва.

Името и снимката на Собол се появиха в базата данни в сряда вечерта, съобщиха руските информационни агенции. Самата Собол коментира в Туитър обявяването й за издирване, като заяви, че в момента, в който името и снимката й се появили в списъка, тя е водела пряко в ефир за „Навалный LIVE“.

През август Преображенският съд в Москва призна Собол за виновна за подбуждане към нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила по време на протестен митинг в подкрепа на Алексей Навални на 23 януари в Москва и я осъди на година и половина ограничаване на свободата.

Собол е осъдена за „подбуждане към нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила, което доведе до заплаха от масово заболяване на хората“.

В продължение на година и половина на Собол беше забранено да напуска дома си от 22 до 6 часа сутринта, да посещава обществени събития и да напуска Москва и Московска област. Нещо повече, тя трябваше да се явява на инспекцията три пъти месечно.

Само че Собол напусна Русия на 7 август 2021 г./БГНЕС