Огнян Минчев: Важно е да има действащо правителство, да няма отново еднолично президентско управление

Коалицията не е единственият начин

Огнян Минчев

Огнян Минчев

В сегашната ситуация е важно да се формира действащо правителство, за да не се налага още един микромандат на еднолично президентско управление. Коалицията не е единствения начин за създаване на действащо правителство. Такава позиция изрази политологът Огняна Минчев в профила си във Фейсбук.

Пълният текст на публикацията:

Разхищението на парламентарно време за битки, в които не знаеш къде отиваш води до неочаквани резултати. Единственият шанс да се изправим срещу проблемите си и да се опитаме да ги решим е да направим разлика между собствените си интереси - групови, партийни - и интересите на страната като цяло. Не твърдя, че едните интереси са важни, а другите - не. Бих искал само да изразя мнение, че жертването на национален интерес в условия на криза с цел постигане на групов интерес по принципа "колкото по-зле - по-добре" е действие с бумерангов ефект. Тридневната сага с избора на парламентарен председател илюстрира тази теза достатъчно красноречиво.

Оттук нататък е наистина важно да се формира действащо правителство, за да не се налага още един микромандат на еднолично президентско управление. Коалицията не е единствения начин за създаване на действащо правителство. Бих искал да напомня, че в условия на много силен политически конфликт след падането на второто правителство на Луканов, двете основни формации, съперничещи си на сцената - СДС и БСП - постигнаха споразумение за програмно правителство с определени задачи, което да поеме управлението до изчерпване мандата на ВНС - приемането на нова конституция.

В настоящата политическа ситуация, в която сблъсъкът е не по-малко остър, едно подобно правителство може да изведе страната в нова политическа ситуация докато решава текущи и неотложни проблеми в управлението на държавата. Кредитът за подобен кабинет може да бъде условен, времевата му рамка - фиксирана, а участниците - договорени. Подкрепата за подобен кабинет не отменя, не отлага и не премества встрани основните проблеми на политическия дебат - ако искате, на политическия конфликт. В крайна сметка обаче, политиката е процес, който трябва да създава легитимно управление. Без този резултат политическото съперничество губи разликите си с обикновен публичен скандал.