Окупаторите оставиха на произвола хората в наводнените райони по левия бряг на Днипро

Пречат им да се евакуират, стрелят

Снимка: скрийншот, 1+1 video

Снимка: скрийншот, 1+1 video

Изцяло е провалена евакуацията на хората от наводнените райони от левия бряг на р. Днипро, които са под контрола на окупаторите, предаде Униан.

„Във вразка с това Украйна ще се обърне към международни организации“, заяви президентът Володимир Зеленски след проведено днес заседание, на което е изслушан началникът на щаба по преодоляване на последиците от взривяването на Каховското водохранилище – министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

Обсъдена е евакуацията на хората, спешното осигуряване на питейна вода, както и дългосрочни решения за населените места, които са се снабдявали от водохранилището. В дневния ред е присъствала и оценката на материалните и екологичните щети.

На евакуация подлежат общо 40 хиляди души, но  населението от наводнените райони на левия бряг на Днипро е оставено от окупаторите на произвола на стихията. Много хора се спасяваха по покривите, тъй като нивото на водата беше толкова високо, че домовете бяха потопени.   

Нещо повече – окупаторските войски, които след взривяването на Каховската ВЕЦ се изтеглиха от левия бряг, стрелят срещу търсещите спасение хора и им пречат да се евакуират.

„Нивото на водата се вдига все повече, но забраняват на хората да се евакуират, стрелят в краката. Имаше няколко опита. Хвърляха гранати срещу хората, когато виждаха, че искат да излязат извън пределите на улицата. Забраняват им да напускат. И разстрелват, хвърлят гранати.“ – разказва Татяна Ахтеменко, жителка на Антонивка, Херсонска област.

Превод Faktor.bg