Генералната асамблея на ООН блокира руската резолюция за отмяна на санкциите

Съединените щати, ЕС, Великобритания, Украйна и Грузия не разрешиха на Общото събрание на ООН да приеме резолюция, предложена от Русия, призоваваща за премахване на едностранни санкции, които не позволяват на страните да се борят с коронавирус, съобщават от постоянното представителство на Москва в организацията, предава РИА Новости. По-рано Русия предложи на Общото събрание да приеме Декларацията за солидарност в борбата с коронавируса. Документът признава водещата роля на СЗО в борбата срещу пандемията. Според текста, държавите се съгласяват да си сътрудничат помежду си и със СЗО, включително да разработят начини за борба с разпространението и лечението на COVID-19. Освен това документът призовава държавите да оказват помощ на най-засегнатите държави, особено на развиващите се страни, да изоставят търговските войни и прилагането на едностранни санкции, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН. Други 28 държави-членки на ООН станаха съавтори на тази декларация.

„Както стана ясно, не получихме консенсусно приемане на внесения от нас документ. Това беше възпрепятствано от Украйна, Грузия, Обединеното кралство, САЩ и ЕС. Съжаляваме, че малка група апологети на политиката на санкции не бяха готови да отговорят на призива на генералния секретар на ООН и не можаха да се откажат от политизирания си подход и интереси“, се казва в коментара. „В резултат на това ще бъде много по-трудно да се даде глобален и солиден отговор на заплахата от нова пандемия. Огромен брой хора, особено в развиващите се страни, могат да пострадат“, каза той.

В коментара се казва, че Москва би искала да чуе и види писмено логиката и аргументите за блокиране на своя проект на Декларация от ЕС, САЩ и Великобритания. „В същото време бихме искали и ще се радваме да избавим и освободим Украйна и Грузия от тези усилия, защото техните аргументи, както обикновено, са арогантни и политизирани и няма да допринесат с нищо за по-доброто разбиране на мнозинството от държавите-членки“, отбелязва представителството. Въпреки факта, че декларацията, предложена от Русия, беше блокирана от малка група държави, руската страна ще продължи координацията със съмишленици по този въпрос, се казва в коментара.Москва очаква всички заинтересовани страни да се присъединят към нея.