ООН прие резолюция: Русия да изплати репарации на Украйна

Само 13 страни се обявиха против

Генералната асамблея на ООН прие резолюция за създаването на регистър за щетите, причинени на Украйна в резултат на руската инвазия и изплащането на репарации от страна на Москва, предаде Укринформ.

Документът, озаглавен „Осигуряване на средства за правна защита и репарации във връзка с агресията срещу Украйна“, беше подкрепен от 94 страни – сред тях е и България, 13 се обявиха против, 74 се въздържаха.

Срещу приемането на резолюцията гласуваха Беларус, Централноафриканската република, Китай, Куба, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия, Зимбабве.

Текстът й беше подготвен от Украйна и още над 50 страни.

В документа се потвърждава позицията на страните от ООН в подкрепа на суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна, както и искането Русия незабавно да прекрати употребата на сила, напълно и безусловно да изтегли всички свои въоръжени сили от територията на Украйна, отвъд пределите на международно признатите й граници.

С резолюцията Генералната асамблея обявява, че Русия трябва да бъде подведена под отговорност за нарушаване на международното право заради агресията й срещу Украйна, за нарушаване на международното хуманитарно право и правата на човека. Посочва се, че юридическите последствия за Русия трябва да включват овъзмездяване на щетите, нанесени на Украйна.

Наред с това Генералната асамблея "признава необходимостта от създаване в сътрудничество с Украйна на международен механизъм за овъзмездяване на щетите " .

"Русия ще плати за всички свои престъпления във всеки възможен смисъл, включително репарации. Занапред това е волята на ООН." – написа шефът на Офиса на украинския президент Андрий Ермак в мрежата Telegram.

Президентът Володимир Зеленски също реагира на новината в Twitter.

"От освободителната победа в Херсон до дипломатическа победа в Ню Йорк – Генералната асамблея на ООН току-що даде зелена светлина за създаването на компенсаторен механизъм за руските престъпления в Украйна. Агресорът ще заплати за извършеното!" – заяви Зеленски.

Превод Faktor.bg