Орбан поиска европейски НАТО без САЩ и похвали руснаците, че бързо се адаптирали

Путин му казал, че базите в Румъния и Полша са проблем

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Страните от Европейския съюз трябва да създадат свой собствен отбранителен съюз, без САЩ, тъй като те "често преследват лични интереси", когато се занимават с въпроси на международната сигурност. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в интервю, публикувано в швейцарския седмичник „Die Weltwoche“.

Той смята, че страните от ЕС трябва да положат допълнителни усилия, за да укрепят сигурността си и да могат да се защитават сами, без да разчитат на помощта на САЩ.

"Един европейски НАТО би бил решение. Предложих това още през 2012 г.", каза Орбан.

Според него подходът на западните държави към войната в Украйна и към Русия се определя от САЩ, докато Европа губела своята идентичност "емоционално и интелектуално".

Според мнението на Орбан през следващите две-три години Русия може да изпита трудности, но руснаците умеели да се учат и да се адаптират към трудностите и не бива да бъдат подценявани.

Орбан разказа също, че по време на последната им среща в началото на февруари 2022 г. Путин му е казал, че вижда проблем във "вече създадените американски ракетни бази в Румъния и Полша, както и във възможното разширяване на НАТО към Украйна и Грузия за разполагане на оръжия там". /БГНЕС