Още една държава се включи в "коалицията F-16"

Норвегия ще подкрепи усилията за обучение на украински пилоти да управляват изтребители Ф-16, заяви министърът на отбраната Бьорн Арилд Грам, цитиран от УНИАН, предаде БТА.

Той уточни, че скандинавската страна все още не е решила дали да предостави на Киев свои собствени Ф-16, но че правителството като цяло е положително настроено към инициативата за създаване на "коалиция за изтребители". "Норвегия ще обмисли различни начини за подпомагане на обучението и подготовката на украинския персонал за работа с изтребители Ф-16", посочи министърът.

След месеци на колебание Съединените щати и съюзниците им най-накрая се съгласиха да доставят на Украйна бойни самолети, по-конкретно изтребители Ф-16, припомня УНИАН. Държавният департамент на САЩ подчерта, че счита предоставянето на такива военни самолети на Украйна за приоритет и ще работи за постигането на тази цел през следващите месеци.


Нидерландия, Дания и Белгия се присъединиха към инициативата на Великобритания, която първа заяви готовност да насърчи "коалицията на изтребителите". Остава открит въпросът кога тези самолети ще пристигнат в Украйна. Въпреки че ВВС твърдят, че укранските пилоти ще успеят да научат да управляват Ф-16 "за седмица", много експерти посочват, че обучението им може да се проточи до шест месеца.